Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

13 тис. українцям щороку діагностують рак легень, 9 тис. помирають – що треба знати про цю хворобу

Онкологи попереджають, саме уважність до ранніх симптомів раку легень, вчасний візит до лікаря та регулярні профілактичні обстеження можуть допомогти виявити хворобу на ранніх стадіях та успішно її пролікувати.

Сьогодні, 1 серпня, відзначається Всесвітній день боротьби із раком легень, нагадує УНН.

Ця хвороба посідає перше місце у світі серед причин смертності від онкологічних захворювань. За рівнем захворюваності на рак легень і смертності від цієї недуги Україна наближається до світових показників.

У нашій країні щороку реєструються приблизно 13 тис. нових випадків захворювання на рак легень, і 9 тис. помирає від цієї хвороби. Причому у чоловіків рак легень виникає приблизно в 5 разів частіше ніж у жінок.

Може тому, що основною причиною появи раку легень є куріння. Як показує статистика, лише 10-15% людей, у яких був діагностована ця хвороба, не курили.

Учені довели, що спричинити рак легень може також  хімічна забрудненість повітря, радіоактивне опромінення. Не останню роль відіграє і генетична схильність.

Методи лікування раку легень включають хірургічне лікування, опромінення, хіміотерапію, таргетну терапію та імунотерапію.

Проте всі ці заходи ефективні лише на ранніх стадіях виявлення хвороби. На жаль, близько 70% відсотків пацієнтів дізнаються про свій діагноз на ІІІ-ІV стадії, коли більшість методів лікування вже не дієві.

Отож дуже важливо знати ранні симптоми, які можуть вказувати на розвиток раку легень, а отже вимагають ретельного обстеження. Це часті інфекції, такі як бронхіт, пневмонія і задишка.

На більш пізніх етапах хвороби, людина може відчувати:

  • тривалий кашель;
  • кровохаркання;
  • біль у грудній клітці, що часто посилюється при глибокому вдиху, кашлі, сміху;
  • осиплість у голосі.

Лише регулярні профілактичні обстеження можуть допомогти виявити хворобу на ранніх стадіях, вчасно почати лікування і – зберегти життя.

Джерело: УНН

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-01 12:05:20