Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як впливає ФОП на пенсію: пояснює бухгалтер

В Україні підприємці, які досягнули пенсійного віку, мають право на призначення пенсії за віком, хоча порядок її нарахування дещо відрізняється від порядку розрахунку пенсій найманим працівникам. Як впливає ФОП на пенсію – читайте в матеріалі.

Як впливає ФОП на пенсію: думка бухгалтера

За словами бухгалтера Тетяни Гресько, ФОП досягнувши пенсійного віку має право на пенсію, але є нюанси. Пенсійні виплати в такому разі дорівнюватимуть ЄСВ.

Тобто, розмір пенсії залежить від:

  • страхового стажу (періоди за які ви платили ЄСВ);
  • розміру сплаченого ЄСВ.

Якщо ви найманий працівник, такий внесок за вас сплачує роботодавець і чим більший розмір заробітної плати, тим більший розмір внеску.

Підприємці спрощеної системи оподаткування сплачують мінімальний розмір внеску.

У 2023 році це щомісячно 1474 грн. Мають право підприємці сплачувати й більший розмір такого внеску.Проте, за словами експерта, вона таких не зустрічала.

Як впливає ФОП на пенсію під час воєнного стану

З березня 2022 року, на період воєнного стану, запроваджено пільгу щодо добровільної сплати внеску. Підприємці отримали право обирати: платити або не платити. Значна кількість підприємців скористалась таким правом та не сплачувала внесок. Відповідно, страховий стаж за цей період не нараховується.

Для того, щоб у 2023 році стати пенсіонером у 60 років, потрібно мати щонайменше 30 років страхового стажу.

Страховий стаж можна докупити шляхом добровільної участі в системі загальнообов’язкового соціального страхування. Отож, якщо ви протягом 30 років сплачував ЄСВ не менше мінімального розміру (як підприємець або були найманою особою і за вас платив роботодавець) – маєте право на пенсійні виплати.

Щодо ФОП, то можна зробити висновок, що швидше за все, пенсія буде мінімальна, оскільки ЄСВ найчастіше підприємці сплачують мінімальний. Якщо ж ви хочете перевірити свої відомості про стаж і доходи, які враховуватиметься для пенсії, це можна перевірити:

  • на сайті Пенсійного фонду у своєму електронному кабінеті;
  • отримати довідку у додатку ДІЯ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-31 11:12:32