Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Країни Балтії пропонують свої п’ять портів для експорту українського зерна

Три країни, що омиваються Балтійським морем, а саме Литва, Латвія та Естонія, запропонували п’ять своїх портів для експорту українського зерна.

Про це на своїй сторінці у Twitter у вівторок, 25 липня, повідомив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

– Країни Балтії мають у своєму розпорядженні п’ять портів, через які можна безпечно експортувати набагато більше українського зерна. Ми офіційно пропонуємо Єврокомісії допомогти нам збільшити пропускну здатність залізничних шляхів на Балтійському маршруті, – написав він.

Експорт українського зерна важливий у рамках Чорноморської зернової ініціативи, яка дозволяє вивозити транспортними суднами аграрну продукцію України до країн по всьому світу.

Труднощі з експортом українського зерна з портів на Чорному морі з’явилися 17 липня, коли Росія заявила про вихід із зернової угоди. Для продовження Чорноморської ініціативи Кремль висунув вимоги, а паралельно з цим майже щоночі російські війська почали обстрілювати портову інфраструктуру на Півдні України, в основному – в Одесі.

Реагуючи на вихід РФ із Чорноморської зернової ініціативи, президент Володимир Зеленський заявив, що власники кораблів продовжуватимуть поставки без участі в угоді офіційної Москви. Відповідні листи він передав президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану і генсеку ООН Антоніу Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу зернового коридору або його аналога.

Крім того, п’ять сусідніх з Україною країн Євросоюзу, а саме Угорщина, Болгарія, Польща, Румунія і Словаччина, планують вимагати від Єврокомісії продовжити заборону імпорту зерна з України після 14 вересня, і, найімовірніше, їхнє прохання передбачатиме продовження заборони до кінця 2023 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-25 21:45:29