Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Прогноз МВФ передбачає ріст світової економіки на 3% у 2023 році: до чого тут Україна

Ріст світової економіки цьогоріч сягне 3,0%, що все ще гірше торішніх показників за аналогічний період, але на 0,2% краще за прогноз Міжнародного валютного фонду (МВФ) у квітні.

Про це заявив головний економіст МВФ П’єр-Олів’є Горінчас під час презентації нового огляду звіту МВФ щодо Перспектив світової економіки.

За його словами, світова економіка намагається відновитись не лише після пандемії Covid-19, але й після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

– Однак поки що зарано говорити, що все добре, – сказав Горінчас.

За словами головного економіста МВФ, торгівля повернулась до рівнів, які були ще до пандемії, а судячи з ознак економічної активності в першому кварталі 2023 року можна казати про стійкість глобальної економіки.

– … баланс ризиків для глобального зростання, як і раніше, схиляється в бік зниження. Інфляція може залишатися високою і навіть підвищитися, якщо виникнуть нові потрясіння, зокрема пов’язані з посиленням війни в Україні та екстремальними погодними явищами, що призведе до більш жорсткої грошово-кредитної політики, – вказується в передмові до звіту.

Водночас П’єр-Олівє Горінчас вказує, що незначних змін зазнали, в першу чергу, ринки праці.

Зазначається, що було зафіксоване швидше зниження цін на продовольство й енергоресурси, ніж очікувалося.

Своєю чергою, Сполучені Штати та Швейцарія, завдяки своїй політиці, змогли вгамувати нестабільність у банківському секторі.

За даними економіста МВФ, зростання світової економіки протягом цього року очікується на рівні 3,0%. Цей показник на 0,2% вище, ніж прогноз в огляді МВФ, який робився у квітні. Водночас це все ще значно нижче у порівнянні з 2022 роком, коли цей показник становив 3,5%.

Щодо 2024 року, то рівень економічного зростання у світі залишиться на рівні 3,0%, вважають в МВФ.

У липневому огляді Перспектив світової економіки від МВФ вказано, що глобальна економічна активність все ще відчуває тиск від підвищення ставок національних центробанків в рамках спроб боротьби з інфляцією. Водночас, за очікуваннями МВФ, світовий рівень загальної інфляції впаде з 8,7% у 2022 році до 6,8% у 2023 році та 5,2% у 2024-му.

– Ключовими факторами збереження інфляції будуть розвиток ринку праці та динаміка співвідношення заробітної плати і прибутку. Ринки праці залишаються особливо сприятливими: у багатьох країнах рівень безробіття нижчий, а рівень зайнятості вищий, ніж до Covid-19. Загальна інфляція заробітних плат зросла, але в більшості країн залишається нижчою за інфляцію цін. Причина проста і має мало спільного з так званою “інфляцією жадібності”: ціни зростають швидше, ніж заробітна плата, коли номінальний попит значно перевищує можливості економіки. Як наслідок, реальна заробітна плата знизилася приблизно на 3,8% у першому кварталі 2022-2023 років у розвинених країнах і великих країнах з ринками, що розвиваються, – йдеться у блозі головного економіста МВФ.

Головними ризиками для подальшого економічного зростання економіки залишаються та підвищення інфляції залишаються війна Росії проти України, зрив Чорноморської зернової угоди, так званий кліматичний ефект Ель-Ніньо та відставання у темпах відновлення китайської економік.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-25 19:45:25