Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Коли потрібно починати купати новонародженого: пояснює лікар

З початку першого купання і до дорослої ванни батьки допомагають малюкам дотримуватися гігієни, дбайливо ставлячись до них під час водних процедур.

Однак при цьому важливо дотримуватися спеціальних правил, які забезпечують комфорт і безпеку маленької дитини. Коли потрібно починати купати немовля і як це правильно робити – читайте в матеріалі.

Коли потрібно починати купати немовля: основні правила

Сімейний лікар Лілія Сарахман вважає, що купати новонародженого можна з перших днів життя. При цьому наявність пупкової кліпси не є протипоказанням. Але якщо це дуже вас бентежить, можете проводити обтирання теплою водою.

Коли потрібно починати купати немовля та якою має бути вода: поради лікаря

Лілія стверджує, що для купання малечі не потрібно кипʼятити воду. Також не варто використовувати відвари трав, адже це може викликати алергічну реакцію в дитини.

Температура води повинна бути 37-38°C. Мінімальна – 36°C.

А якщо у вас немає термометра, виміряйте температуру зап’ястям або ліктем – вона має бути комфортною, а не гарячою. Температуру можна поступово знижувати на 0,5 С.

Скільки часу потрібно купати новонароджену дитину

За словами лікаря, приблизно 5-10 хв достатньо для купання новонародженого. Це особливо важливо, якщо у дитини суха або чутлива шкіра. Купати дитину можна в будь-який час доби. Але краще уникати купання малюка, коли він голодний, або відразу після годування.

Крім цього, купання 2-3 рази на тиждень достатньо для підтримки чистоти новонародженої дитини.

Але якщо ваша дитина дуже любить ванну, її можна купати кожного дня. Обов’язково потрібно підмивати маля після кожної дефекації (за неможливості – використовуйте вологі серветки).

Перше миття малюка: чи потрібно використовувати додаткові засоби

Під час купання новонародженої дитини не обовʼязково кожного разу використовувати мийний засіб. Для дитячої шкіри потрібне м’яке мило з нейтральним pH без добавок. Починайте купання з голівки і спускайтеся донизу, приділяючи увагу природним складкам.

Дівчаткам проводьте підмивання спереду назад, і не забудьте обережно протерти між складками. Якщо хлопчик не обрізаний, то не потрібно відтягувати його крайню плоть під час купання. Важливо памʼятати, що діти можуть потонути за кілька секунд навіть у ванночці.

Ніколи не залишайте дитину одну під час цього процесу. Крім цього, лікар радить не залишати старших дітей або братів і сестер на нагляд.

Купання дитини вимагає практики, тому спробуйте розслабитися і не поспішати в процесі. Якщо ви боїтеся втратити контроль над дитиною, ви можете зробити ванну менш слизькою, підстеливши її чистою тканиною, пелюшкою або рушником.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-24 19:41:24