Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У 2023 році Китай експортував до Росії дронів на понад $100 млн – Politico

У 2023 році Росія імпортувала з Китаю безпілотників на суму понад $100 млн, що у 30 разів більше, ніж Україна. Про це пише видання Politico, посилаючись на отримані митні документи.

Крім цього, на 69% до більш ніж $225 млн з Китаю до Росії збільшився експорт кераміки, яка використовується у бронежилетах. Тоді як експорт в Україну впав на 61% до всього лише $5 млн, про що свідчать дані китайської та української митниць.

Згідно з митними документами,російські покупці задекларували замовлення на сотні тисяч бронежилетів і касок виробництва Shanghai H Win.

Як пише видання, це свідчить про те, що попри заклики Китаю до миру, Пекін наближається до червоної лінії в постачанні достатньої кількості нелетального, але корисного у військовому відношенні обладнання до Росії.

Крім того, китайські безпілотники можна використовувати для керування артилерійським вогнем або скидання гранат, а оптичні приціли для тепловізорів – для наведення на ціль вночі.

Ці поставки вказують на китайську лазівку в спробах Заходу послабити військову машину Путіна.

— Цілком очевидно, що Китай, попри всі свої заяви про те, що він є нейтральною стороною, насправді підтримує позиції Росії в цій війні, – вважає аналітик Хелена Легарда, яка спеціалізується на китайській обороні і зовнішній політиці в Інституті вивчення Китаю Меркатор.

Керівництво китайської компанії Shanghai H Win не змогло пояснити журналістам, як так трапилося, що їхні товари опинилися у Росії. Вивчивши документи, журналісти дійшли до висновків, що закупівлі сотні тисяч бронежилетів і касок проводила російська фірма-одноденка Сільва, зареєстрована в Сибіру.

Крім того, у закупівлях у Shanghai H Win тепловізорів на $11 млн брала участь компанія Ріка. Московська компанія Легіттелеком фігурувала у закупівлі 100 тис. касок і стільки ж у фірми Deekon Shanghai, а ростовська Позитрон імпортувала “шоломи для страйкболу”, “різну кераміку” та інші товари (зокрема дрони DJI Mavic 2 Enterprise Advanced і Mini 2) на суму понад $60 млн від китайської фірми Beijing KRNatural.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-24 16:01:54