Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Сенатори закликають Байдена якомога швидше надати Україні членство в НАТО

Фото: Офіс президента

Американські сенатори зареєстрували в Сенаті Конгресу США резолюцію, яка передбачає заклик до лідера Сполучених Штатів Джо Байдена вжити заходів для якомога швидшого членства України в НАТО.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський на своїй сторінці у Twitter.

– Важлива новина зі Сполучених Штатів. Сенатори Ліндсі Грем та Річард Блюменталь представили проєкт резолюції Сенату США щодо підтримки якнайшвидшого вступу України в НАТО. Дійсно, лише це може надійно убезпечити Україну та всю нашу Європу, нашу демократію та свободу від нових російських агресій, – написав він.

За словами українського президента, що ширший простір НАТО, то ширший простір миру та спільної безпеки.

Володимир Зеленський подякував американському народу, зазначеним сенаторам та усім, хто допомагає Україні захищати свободу та наближати тривалий, справедливий мир.

У самому проєкті резолюції Сенат США закликають виступити із позицією щодо підтримки вступу України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

Якщо резолюція буде ухвалена, вона передбачає, що Сенат:

  • вкотре продемонструє підтримку народу України та виступить за якнайшвидший вступ України до НАТО;
  • закличе президента США Джо Байдена взаємодіяти з іншими лідерами НАТО для розробки чіткого, всеосяжного шляху вступу України до НАТО;
  • вважатиме вступ України до НАТО “критично важливим для запобігання майбутнім війнам, зміцнення миру та забезпечення майбутньої безпеки, миру та забезпечення майбутньої безпеки Європи та світу;

При цьому в резолюції додається, що ніщо в цій резолюції не може бути витлумачене як таке, що “санкціонує застосування військової сили або введення військ Сполучених Штатів на територію ворожої держави”.

Сенатори обґрунтовують необхідність такого рішення тим, що Організація Північноатлантичного договору була створена з метою забезпечення “колективної оборони та збереження миру і безпеки” її членів шляхом сприяння співробітництву та відданості демократії, свободі особистості, верховенству права та мирному вирішенню спорів.

Також сенатори навели чимало аргументів на користь такого рішення з боку президента США: від Будапештського меморандуму до анексії Криму, окупації частин Донецької та Луганської областей, а також враховуючи повномасштабну агресію Росії проти України від 24 лютого 2022 та наміри офіційного Києва щодо того, щоб бути членом НАТО.

Як аргумент сенатори також наводять і те, що президент Росії Владімір Путін підтвердив, що його держава почала розгортати тактичну ядерну зброю на території Республіки Білорусь, що “ще більше посилює загрозу, яку становить Російська Федерація для України, сусідніх країн НАТО, союзників, партнерів і військ США, дислокованих у регіоні”.

Проукраїнські сенатори США

Демократ Річард Блюменталь та республіканець Ліндсі Грем, які є поважними членами двох партій Конгресу США, були з візитом у Києві ще у липні 2022 року, чим вкотре продемонстрували підтримку українському народу. Тоді, під час візиту в Україну, вони зустрілись з Володимиром Зеленським та обговорили можливості з посилення підтримки України з боку Сполучених Штатів.

Ба більше, зазначені сенатори неодноразово реєстрували резолюції щодо підтримки України. Так, у червні поточного року Грем та Блюменталь закликали Конгрес США розцінювати атаку Росії по Україні ядерною зброєю як удар по країнах НАТО.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-21 20:43:25