Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Забруднення Чорного моря і спалах хвороб: морський мікробіолог про наслідки руйнування Каховської ГЕС

Проблема в тому, що дуже багато органічної речовини надійшло у води Чорного моря, а органіка потім починає розкладатися. Органіка – це що? Наприклад, фітопланктон, мікроводорості.

Вони певний час живуть та існують, потім вони відмирають. І коли в такій кількості вони відмирають і розкладаються – це проблема, тому що на це йде кисень. Відповідно кисень у воді падає – це погано впливає на інші живі організми.

Тому наразі купатися не можна. Можливо, ви знаєте, що я занадто обережна, але персонально я точно не купалася б до кінця цього літа, про цей сезон я забула б саме на Одеському узбережжі. Також є мінна небезпека, тому що багато мін, боєприпасів. Вони вимиваються на узбережжя – це становить небезпеку. Я таким Чорне море не бачила ніколи, хоч я з ним працюю понад 10 років.

– Природа властива себе відновлювати. Всі, хто зможуть, долучаться до відновлення екосистеми, очищення Чорного моря буквально фізично. Але ваша думка, скільки потрібно часу? Це катастрофа на десятиліття для моря, чи все ж таки на менший час?

– Я думаю, що насправді може навіть на менший час, але дивлячись, які ми маємо на увазі показники. Багато забруднюючих речовин, які є стійким, не так просто піддаються розходу, накопичаться просто на дні. Це забруднення нікуди не подінеться.

Ті забруднюючі речовини, які можуть розкладатися, вони будуть розкладатися впродовж десятиліття, умовно кажучи.

Рибні ресурси теж відновлюватимуться, тому що природі властиво відновлюватися. Просто на це піде час. Якщо буде ефективна система управління Чорним морем та його басейном, буде сталий менеджмент, бізнес теж керуватиметься сталістю та екологічністю, тоді так, Чорне море здатне саме відновитися з допомогою, з тим, що ми зменшуватимемо на нього тиск.

– Як технології можуть нам допомогти очищати зараз Чорне море?

– Саме відновлення систем очистки води на річках та їхня заміна на сучасні фільтраційні системи дадуть змогу зменшити цей стік контамінантів, забруднюючих речовин у Чорне море.

Також науковці, звісно, які постійно оцінюватимуть стан Чорного моря. Але це можливо тільки тоді, коли воно буде розміноване, і ми зможемо знову на великому сучасному науковому судні пройти великою міжнародною командою науковців і оцінити, з чим ми маємо справу.

Потім буде потрібно регулярно проводити оцінку, щоб ми спостерігали, як стале рибальство, як так звана блакитна економіка, як вони допомагають нам боротися з забрудненням та іншими негативними наслідками. Зараз, наприклад, вже є сучасні системи збирання та моніторингу морського сміття.

Це теж дуже важливо, тому що все сміття, яке зараз надходить в Чорне море, якщо там є пластик, то він потім перетвориться на так званий мікропластик. Це мікрочастки, які потрапляють у воду та морські ресурси, а потім у людський організм можуть потрапити. Це велика проблема зараз у світі. Зараз науковці думають, як боротися з морським сміттям.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-18 20:26:51