Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Для малюків до шести років сиропи від кашлю небезпечні – вчені

Австралійські вчені довели, що сиропи від кашлю не дуже ефективні при лікуванні дитячого кашлю. До 85 відсотків ефективності цих ліків приписують “ефекту плацебо”.

При цьому зростаюча кількість отруєнь сиропами змусила багато країн, включно з Австралією, запровадили обмеження на ліки від кашлю. Їх не рекомендують давати дітям віком до шести років.

Дослідження, опубліковане в “Медичному журналі Австралії” показує, що обмеження використання ліків від кашлю та застуди у дітей сприяє  значному і стійкому зниження отруєнь.

Маленькі діти зазвичай застуджуються не менше шести разів на рік. Отож батьки запасаються приємними на смак сиропами від кашлю заздалегідь.

Роуз Кернс, викладачка фармації Сіднейського університету, і Ніал Віт, ад’юнкт-професор Сіднейської фармацевтичної школи вважають, що батьки мусять знати, що ж вони даватимуть своїм дітям, щоб ті одужали..

Що входить до складу ліків від кашлю?

Вони можуть містити засоби, що пригнічують кашльовий рефлекс, відхаркувальні засоби та муколітики (обидва засоби сприяють відходженню мокротиння).

Проте деякі сиропи містять протизастійні засоби (для полегшення закладеності носа) і седативні антигістамінні препарати для полегшення чхання, зупинки нежитю та поліпшення сну.

Найнебезпечнішими є ліки із седативною дією, такі як седативні антигістамінні препарати або засоби від кашлю на основі опіоїдів.

У той час як седація може бути бажаним ефектом для батьків неспокійної дитини, для маленьких дітей є ризик отримати серйозну шкоду або й смерть від таких препаратів.

Хоча сиропи від кашлю, що не містять седативних засобів, ймовірно, безпечніші, досліджень  ефективності цих продуктів для дітей дуже мало. Повідомлялося лише про небажані явища, включно зі збудженням і психозом, особливо при надмірному вживанні.

Отож австралійський регулятор з наркотиків не рекомендує використовувати сиропи від кашлю дітям віком до шести років. І на етикетках цих продуктів вже зумисно немає вказівок щодо дозування для маленьких дітей.

Незважаючи на це, в австралійські токсикологічні центри, як і раніше, щорічно надходять сотні дзвінків з приводу цих продуктів для дітей молодшого віку.

Сиропи від кашлю можна давати дітям віком від 6 до 11 років, проте теж слід дотримуватися обережності, радитися з лікарем.

Деякі трав’яні продукти доступні і без обмежень продаються для дітей, наприклад екстракт листя плюща. На жаль, немає переконливих доказів того, що ці ліки ефективні. Але ризик отруєння ними низький.

Джерело: ScienceAlert

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-16 12:55:05