Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Європарламент схвалив продовження безмитної торгівлі з Україною ще на рік

У вівторок, 9 травня, Європейський парламент проголосував за продовження безмитної торгівлі сільськогосподарською продукцією з Україною ще на рік.

Як поінформували в пресслужбі установи, таке рішення схвалили 537 євродепутатів, 42 висловилися проти, а 38 утрималися.

Йдеться про призупинення ще на рік дії імпортних мит, антидемпінгових мит та захисних заходів щодо українського експорту до Європейського Союзу. Такий крок спрямований на підтримку української економіки в умовах повномасштабної війни.

– Європарламент дав “зелене світло” призупиненню імпортних мит ЄС на український експорт сільськогосподарської продукції ще на рік для підтримки економіки країни, – зазначається в повідомленні.

Рішення стосується фруктів та овочів, що підпадають під систему вхідних цін ЄС, а також сільськогосподарської непереробленої та переробленої продукції, яка підпадає під дію тарифів та квот.

Українські промислові товари оподатковуються нульовим митом з 1 січня 2023 року відповідно до Угоди про асоціацію між ЄС та Україною.

В Європарламенті наголосили, що Євросоюз є важливим торгівельним партнером України, на частку якого припадало 39,5% всього обсягу торгівлі нашої країни станом на 2021 рік. Водночас Україна є 15-м найбільшим торговельним партнером ЄС (близько 1,2% загального обсягу торгівлі блоку).

Тож заходи з лібералізації торгівлі мають ключове значення для посилення стійкості нашої країни, яка поступово інтегрується до внутрішнього ринку ЄС.

Рішення про продовження безмитної торгівлі ще має затвердити Рада ЄС. Після цього його опублікують в Офіційному журналі ЄС. Рішення набуде чинності наступного дня після публікації.

Як відомо, на початку червня 2022 року Євросоюз скасував усі мита і квоти на продукцію з України терміном на рік, значно спростивши доступ на свій ринок для українських експортерів. Термін дії цих заходів завершується 5 червня 2023 року.

З 2 травня цього року Єврокомісія, попри протести України, заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Обмеження триватимуть до 5 червня.

Джерело: Європарламент

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-09 15:45:51