Великий піст 2023 – меню на тиждень (рецепти)
На четвертий тиждень Великого посту 2023 року з 20 до 26 березня організм вже переналаштується та звикає до нового раціону. На цьому етапі можна подумати над тим, щоб ретельно відбирати продукти, обираючи більш низькокалорійні альтернативи. Це допоможе не набрати зайву вагу.
Людям рекомендується споживати менше простих вуглеводів, повністю відмовитися від солодощів, мінімізувати кількість хлібобулочних виробів у раціоні.
– Солодощі, хлібобулочні вироби та солодкі напої через високий вміст цукру призводять до гіперглікемії та поповнюють запаси глікогену у м’язах та печінці. Коли запаси глікогену зроблені, глюкоза починає перетворюватися на жир і зайві кілограми, – зазначає лікар-дієтолог, гастроентеролог Надія Гаврилюк.
Натомість варто їсти більше овочів, зелені, фруктів, каші.
Зараз дивляться
Також варто уникати перекусів, які є додатковим джерелом зайвих калорій.
Базові рекомендації
- повністю прибрати солодощі;
- не додавати цукор у напої;
- більш калорійні продукти їсти вранці;
- на вечерю має переважати максимально легка їжа.
- відмовитися від хліба під час трапези;
- відмовитися від хліба під час трапези.
Для тих, хто дотримується суворого посту, у понеділок, середу та п’ятницю дозволена лише сира їжа, у вівторок та четвер можна дозволити варені пісні страви. У суботу та неділю можна приготувати страви з додаванням олії.
Факти ICTV підготували меню на четвертий тиждень Великого посту.
Понеділок – 20 березня
- Сніданок – вівсяна каша на воді з ягодами та зелений чай
- Перекус – яблуко
- Обід – гороховий суп та шматок чорного хліба, компот без цукру
Рецепт пісного горохового супу
Інгредієнти
- 1 склянка гороху
- 2 картоплі
- 1 морква
- 1 цибулина
- лавровий лист
- чорний перець
- сіль
- олія для смаження
Приготування
- Горох промити, замочити у воді на ніч.
- Вранці змінити воду та поставити на вогонь, дати закипіти.
- Почистити моркву та картоплю. Подрібнити їх та додати в суп.
- Цибулю почистити, порізати і обсмажити на олії, додати суміш в суп.
- Додати лавровий лист та перець у суп. Варити до готовності гороху та овочів.
- Перекус – сира морква
- Вечеря – вітамінний салат із зеленню, огірками та помідорами
Вівторок – 21 березня
- Сніданок – вірменський лаваш зі смаженими грибами та чай
- Перекус – горіхи
- Обід – томатний суп із квасолею, деруни
Рецепт томатного супу з квасолею
Інгредієнти
- 4 помідори
- 400 г консервованої квасолі з томатом
- 1 цибулина
- 1 морква
- 400 г консервованих помідорів
- 1 ст. л. олії
- зелень
- 1 зубчик часнику
- лавровий лист
- спеції за смаком
Приготування
- Зняти шкірку зі свіжих та консервованих помідорів.
- Моркву почистити та потерти на великій тертці.
- Цибулю почистити і нарізати дрібними кубиками, подрібнити часник.
- У каструлю з широким дном налити олію та обсмажити цибулю з часником.
- Додати моркву та продовжувати смажити.
- Висипати м’які консервовані помідори та порізані свіжі.
- Залити овочі водою та закип’ятити.
- Через 10 хвилин додати квасолю разом із соусом.
- Приправити сіллю та спеціями.
Рецепт пісних дерунів
Інгредієнти
- картопля
- борошно
- олія
- спеції та часник за бажанням
Приготування
- Почистити та натерти картоплю на великій тертці.
- Додати в суміш часник та спеції.
- Виваляти в борошні та обсмажити на сковорідці.
- Перекус – салат з тертої селери
- Вечеря – вінегрет з квасолею та квашеною капустою
Середа – 22 березня
- Сніданок – бутерброди з авокадо та чай
- Перекус – фруктовий салат
- Обід – запечені печериці з цибулею та картоплею, узвар
Рецепт запечених печериць з цибулею та картоплею
Інгредієнти
- печериці
- цибуля
- картопля
- олія
Приготування
- Почистити гриби, картоплю та цибулю. Подрібнити їх на власний розсуд.
- Запекти на олії в духовці за температури 180 градусів.
- Перекус – салат з капусти та зелені
- Вечеря – запечений гарбуз чи батат
Четвер – 23 березня
- Сніданок – хлібці з медом та бананом, чай
- Перекус – горіхи
- Обід – зрази з капустою, компот без цукру
Рецепт пісних зраз з капустою
Інгредієнти
- картопля
- капуста
- томатна паста
- борошно
- сіль
- олія
Приготування
- Почистити та відварити картоплю, зробити пюре, охолодити його.
- Змішати з борошном до стану тіста.
- Протушкувати на олії капусту з томатною пастою.
- Сформувати пиріжки з капустою.
- Обсмажити їх на сковорідці.
- Перекус – яблуко чи груша
- Вечеря – салат із морською капустою та морквою
П’ятниця – 24 березня
- Сніданок – булгур з горіхами та чай
- Перекус – нут і болгарський перець
- Обід – смажений тофу в соєво-медовому соусі
Рецепт пісного смаженого тофу в соєво-медовому соусі
Інгредієнти
- 400 г тофу
- мед
- соєвий соус
- кунжут
- кукурудзяний крохмаль
- олія для смаження
- листя салату
Приготування
- Порізати тофу та обваляти шматки у кукурудзяному крохмалі.
- Обсмажити шматочки на олії – по 4 хвилини з кожного боку.
- Змішати соєвий соус та мед.
- Повернути всі шматочки до сковорідки, влити соус і протушкувати.
- Подавати на листках салату, посипати кунжутом.
- Перекус – банан
- Вечеря – вітамінний салат із зеленню та авокадо
Субота – 25 березня
- Сніданок – шарлотка з чаєм
Рецепт пісної шарлотки
Інгредієнти
- борошно
- яблука
- рослинна олія
Приготування
- Змішати борошно, воду та олію.
- Помити та почистити яблука. Подрібнити їх на власний розсуд.
- Змастити олією лист.
- Викласти туди яблука та залити тістом.
- Випікати до готовності за температури 180 градусів.
- Перекус – горіхи
- Обід – соєві котлети (легше купити морожені і лише приготувати) із салатом, сік
- Перекус – яблука
- Вечеря – бурякові оладки
Рецепт пісних бурякових оладок
Інгредієнти
- буряк
- борошно
- олія
Приготування
- Відварити буряк, почистити і потерти на дрібній тертці.
- Сформувати оладки та виваляти їх у борошні.
- Обсмажити на олії.
Неділя – 26 березня
- Сніданок – рис із овочами з чаєм
- Перекус – запечене яблуко з медом
- Обід – пісні голубці та салат, сік
Рецепт пісних голубців
Інгредієнти
- 1 качан капусти
- 200 г томатної пасти
- 1 склянка рису
- 500 г печериць
- 1 цибуля
- 1 морква
- сіль
- перець мелений
- олія
Приготування
- Почистити та обсмажити до готовності гриби.
- Відварити рис, дати охолонути.
- Змішати рис та гриби.
- Пропарити листя капусти.
- Сформувати голубці.
- Перекласти в каструлю.
- На сковорідці обсмажити цибулю, моркву, влити туди томатну пасту.
- Залити соусом голубці, додати сіль та спеції. Варити до готовності.
- Перекус – оливки
- Вечеря – пісний салат із моркви з апельсинами та кукурудзою
Якщо є відчуття голоду, можна додавати до раціону свіжі овочі та фрукти без обмежень.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-17 13:31:07