Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Кількість вакансій в Україні зростає: яку роботу можна знайти та що з зарплатами

На другий рік повномасштабної війни ринок праці в Україні демонструє суттєве відновлення. Щомісяця кількість вакансій збільшується, зарплата потроху зростає, конкуренція знижується, найактивніше відновлюється центр і південь України.

Про це говорять аналітики платформи з пошуку роботи Work.ua. У лютому пропозицій роботи в Україні з’явилося на 11% більше, ніж у рекордному січні.

Найбільшу динаміку відновлення показали Кіровоградська, Дніпропетровська, Чернівецька, Миколаївська, Чернігівська області.

Зараз дивляться

А от найбільше вакансій роботодавці розмістили у Київській області – 20 034 пропозицій роботи, у Львівській — 6 914, у Дніпропетровській — 6 401, в Одеській — 4 469, в Івано-Франківській області — 2 000, йдеться у щомісячній аналітиці Work.ua.

Суттєвий приріст пропозицій був за посадами садівник, дизайнер інтер’єру, інженер з пожежної безпеки, помічник адвоката, зубний технік.

Станом на 9 березня, в Україні активних вакансій орієнтовно 67 577. Частіше шукають продавців-консультантів, менеджерів з продажу, бухгалтерів, водіїв і кухарів. Найбільше пропозицій нині у таких напрямках роботи:

  • робочі спеціальності, виробництво – 11 050 вакансій;
  • продаж, закупівля – 10 470;
  • роздрібна торгівля – 7 442;
  • готельно-ресторанний бізнес, туризм – 5 990;
  • IT, комп’ютери, інтернет – 5 218;
  • медицина, фармацевтика – 5 019.

Середня зарплата в Україні зросла

Підняття не дуже суттєве, але все ж вперше від повномасштабного вторгнення середня зарплата по Україні зросла з 15 тис. до 15,5 тис. грн, йдеться в аналітиці платформи з пошуку роботи Work.ua.

Найвищу зарплату в лютому пропонували:

  • медіабаєрам — 50 тис. грн;
  • водіям-міжнародникам — 41,5 тис. грн;
  • рихтувальникам — 32,5 тис. грн;
  • рієлторам — 30 тис. грн;
  • автослюсарам-мотористам — 27,5 тис. грн.

В окремих сферах також було зростання зарплат. Зокрема, більше роботодавці почали пропонувати топменеджерам і керівникам вищої ланки, фахівцям, які працюють у страхуванні, сфері обслуговування, виробництві, займаються дизайном, та тим, хто працює у сфері телекомунікацій.

П’ятірка категорій з найбільшою зарплатою в Україні незмінна. Лідирує категорія Нерухомість, в якій платять 30 тис. грн. Далі Топменеджмент, керівництво вищої ланки — 30 тис. грн; Транспорт, автобізнес — 22,5 тис. грн; Продаж, закупівля — 20 тис. грн та Сільське господарство, агробізнес — 19,5 тис. грн.

Відповідно до аналітики за лютий, найменше оплачувалася робота прибиральників — 8 тис. грн, санітарів — 8,5 тис. грн, посудомийників — 9 тис. грн, асистентів ветеринарного лікаря та майстрів виробничого навчання — по 10 тис. грн.

У лютому українці частіше влаштовувалися на роботу

Порівняно з січнем, кількість шукачів на платформах з пошуку роботи зменшилася і тримається на рівні грудня 2022 року.

Конкурентними залишаються посади, які передбачають віддалену роботу, можливість працювати з будь-якої точки світу, наприклад, верстальник, спеціаліст чату, Front-end програміст, вебдизайнер.

А от бракує на ринку праці електрослюсарів, гірників, ендокринологів, лікарів УЗД.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За даними Work.ua, зараз роботодавці починають істотніше відчувати кадровий голод. На ринку праці багато молодих спеціалістів віком 16-24 років і тих, хто має досвід роботи понад п’ять років. Проте мало найбажаніших кандидатів, які підходять за досвідом, тому компанії довго не можуть закрити вакансії.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-14 23:48:29