Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Інфікування Covid-19 у світі знову зростає: до Омікрону додався Еріс

У світі все частіше реєструють новий варіант вже відомого штаму коронавірусу Омікрон, який назвали Еріс (Eris). Він швидко розповсюджується у Великобританії, Індії та інших країнах.

Старший епідеміолог ВООЗ Марія Ван Керкхове заявила, що Еріс – найбільш заразний субваріант. Він має мутації, що дозволяють йому “прилипати” до клітин і легко розмножуватися.

Приміром, у Великій Британіі Еріс виділили лише 31 липня цього року, за короткий час він вже став другим за розповсюдженістю.

Більше того, за повідомленнями британської преси, в країні знову зафіксоване зростання захворюваністю на  Covid-19 – за неповний місяць кількість випадків коронавірусної хвороби збільшилося на 200 тис. чоловік.

Новий штам Еріс призвів до збільшення масштабів інфікування і в Індії. Хоча вчені припускають, що це може говорити не про агресивність нового субваріанту коронавірусу, а про ослаблення імунітету населення після пандемії.

Адже, за даними статистичного сайту Worldometers, за рівнем захворюваності Індія займала друге місце після США. Якщо в США за період пандемії виявили 107,5 млн випадків Covid-19, то в Індії – 45 млн. На третьому місці була Франція – 49 млн. випадків Соvid-19.

Усього ж у світі захворіло 692 млн людей.

Від початку пандемії Covid-19 в Україні  було зафіксовано понад 5,5 млн випадків.

І зараз, після оголошення про закінчення пандемії, не припиняється спостереження за циркулюючими штамами коронавірусу. Він же нікуди не подівся.

Нині на території України циркулює близько 14 різних штамів коронавірусу. Про це повідомив Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

– У кожній області спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб продовжать відбирати зразки, лабораторно досліджувати штами та вивчати мутації, які виникають, – сказав Кузін.

Субваріант Еріс поки не виявлений.

Головний державний санітарний лікар переконаний, що при всіх варіантах актуальною залишається вакцинація. Її і зараз можна отримати безоплатно у сімейного лікаря.

Кузін повідомив, що й досі понад 12 млн українців не зробили перше бустерне щеплення проти Covid-19. В той час, як загальний рекомендований курс вакцинації – чотири щеплення.

– Людям, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання, тим, хто перебуває у групі ризику, необхідно подбати про захист та вакцинуватися, — зазначив Ігор Кузін.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-09 09:54:29