Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Що таке відомо про снаряди зі збіднілим ураном – пояснення експерта

Кілька днів тому видання WSJ повідомило, що адміністрація Байдена планує надати Україні снаряди зі збідненим ураном. Пентагон хоче оснастити ними танки Abrams, які передають Києву.

Зазначалося, що вони були б ефективними проти російських танків. Випущені на високій швидкості, снаряди здатні пробивати броню російського танка з великої відстані.

Що таке снаряди зі збідненим ураном?

Підполковник запасу ЗСУ та екскомандир танкового батальйону Микола Саламаха в ефірі телемарафону Єдині новини пояснив, що це оперені бронебійні підкаліберні снаряди, які розроблялися та виготовлялися протягом останніх 50-х років у кількох країнах. Йдеться про Радянський Союз, Велику Британію, США та ще кілька країн.

— Росія на території України застосовує снаряди Свинець-1 радянської розробки і виробництва. Ми використовуємо снаряди британського виробництва з осердями зі збідненого урану, коли ми отримаємо танки Abrams, ми також отримаємо снаряди зі збідненого урану американського виробництва, – сказав Саламаха.

Він пояснив, що снаряди зі збідненого урану дуже потужні за своєю бронепробивною здатністю.

Крім того, він назвав ще кілька важливих моментів:

  • Перше. Уран – це пірофорна речовина. Коли уран нагрівається до температури більше 300 градусів, то він загоряється.
  • Друге. При проникненні через броню абсолютно всі бронебійно підкаліберні осердя утискуються бронею, в них виникає внутрішня напруга і деформація. Після того як вони потрапляють у заброньований простір, то такі снаряди під дією внутрішніх сил розриваються на велику кількість осколків. Відбувається вражання апаратури та особового складу осколками, а також уламками броні, що відкололися з внутрішньої сторони броневої плити.

Саламаха додав, що при цьому уран ще загоряється, оскільки відбувається запалювання всього, що здатне горіти всередині бойового відділення танка чи якоїсь іншої броньованої машини.

Експерт також наголосив, що всі важкі метали надзвичайно токсичні і їх не можна чіпати руками чи споживати всередину. Водночас, радіоактивні здібності збідненого урану перебільшені і за його словами, “на десятому плані”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-15 19:03:18