Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чому виховання – не тільки жіноча справа: зіркові татусі поділилися своїми історіями

Виховання дітей не є виключно жіночою справою, всупереч тому, що такий стереотип колись з’явився у суспільстві. Наразі дедалі більше чоловіків із відповідальністю ставляться до того, якою людиною виросте їхнє чадо.

Напередодні Дня батька Факти ICTV з’ясували, чому участь чоловіка у вихованні дітей особливо важлива та що про це думають зіркові татусі.

Психологи переконані, чоловіки мають брати безпосередню участь у вихованні, бо дитина – то відповідальність обох батьків. Традиційна роль матері як основної опікунки вже не відповідає реальності – наразі чимало жінок працюють поза домом і мають кар’єрні амбіції.

За словами психолога TatoHub.Хмельницький Василя Купцова, активна участь тата у вихованні має численні переваги для самого батька, дитини та сімейних стосунків загалом.

– Батько відіграє важливу роль у створенні емоційного зв’язку з дитиною, розвитку її соціальних навичок і самооцінки, – каже психолог.

Крім того, діти, які бачать свого тата активно залученим до їхнього виховання, мають більше можливостей для створення стійких стосунків з обома батьками. А це допоможе зміцнити сімейний соціальний капітал.

Зрештою рівноправний розподіл виховання також сприяє гендерній рівності та допомагає зрушити стереотипи про традиційні ролі статей у сім’ї.

– Узагалі, виховання дітей потребує спільних зусиль та залучення і мам, і тат. Ключовим фактором є бажання та здатність батьків працювати разом як команда, зокрема, розподіляючи відповідальності та піклуючись про всебічний розвиток своєї дитини, – переконаний Василь Купцов.

Зіркові татусі з думками психологів згодні та вбачають у вихованні дітей партнерство, де однаково важливі і мама, і тато.

Вадим Карп’як: Роль батька передбачена природою

Ведучий Свободи слова на ICTV і телемарафону Єдині новини Вадим Карп’як не приховує, так історично склалося, що в Україні більша роль у вихованні дитини належить матері. Однак такий підхід потрібно виправляти.

Вадим Карп'як сім'я.

– Батьківство – партнерство, це дві сторони в ідеалі. Роль батька теж треба підіймати й нагадувати про це татам. Нюанс у тому, що батько – в однині, а батьки – це чоловік і жінка, тому це хороша нагода нагадати чоловікам, що вони – важлива частина у вихованні дітей.

Телеведучий порівняв батьківство із зором: людина може бачити й одним оком, але двома – значно краще. Безперечно, дитину може виховати або лише мама, або лише тато, але тоді можна не додати якісь погляди на світ.

– Чоловік дає свій погляд на світ, жінка – свій. Разом дитина вчиться бачити одну річ під різними кутами. Коли виховує хтось один, то втрачається половина погляду. Роль батька передбачена природою, – додає Карп’як.

Тарас Тополя: Родина – це партнерські стосунки

Лідер гурту Антитіла Тарас Тополя поділяє думку про те, що за виховання дітей однаково відповідальні й батько, і мати. Зазначає, вони взаємозамінні, однак наразі дружина із дітьми за кордоном.

Тополя згадує, до війни коли Alyosha була на гастролях, він з легкістю міг взяти все на себе, і навпаки. Допомагали й бабусі, й дідусі – без них подружжя не впоралось би.

Тарас Тополя с семьей

– Стереотип про те, що за виховання відповідає жінка – доволі усталений в нашому суспільстві. Насправді родина – партнерські стосунки, і саме в таких має бути повага та бажання від обох партнерів, – каже Тополя.

Музикант зізнається, вони з дружиною із дитинства вчать дітей фінансовій грамотності. Якщо сини Роман і Марко хочуть купити особисту річ чи подарунок поза свят, витрачають на це 50% із власного бюджету.

Тарас Тополя

– Після введення такого принципу дуже великій кількості непотрібних покупок вдалося запобігти. Нещодавно Марко за $50, з яких він заплатив половину, придбав у школі чотири книжки.

Ще одне сімейне правило стосується карате: за кожен пояс діти отримують $100. Якщо ж хлопці хочуть пограти пів години на планшеті, то перед цим мають почитати або виконати якесь завдання.

Сергій Лиховида: Виховання дитини – справа обох

Ведучий Ранку у великому місті на ICTV Сергій Лиховида теж згоден із тим, що виховання дитини – справа обох, але часом обставини складаються по-різному.

Сергій зізнається, через насичений робочий графік зараз він більше закриває фінансові питання і забезпечує сім’ю, тоді як дружина більше займається сином.

Сергій Лиховида

– Ми це обговорювали і домовились, що наразі дружина бере на себе більше функцій стосовно дитини. Я розумію та усвідомлюю, що проводжу менше часу із сином, але це не тому, що я не хочу, а тому, що я завантажений роботою. Я вдячний своїй дружині. У нас командна робота.

Лиховида зізнається, поділу на доброго чи злого поліцейського в їхній сім’ї немає, усе відбувається ситуативно. Ведучий намагається бути для свого сина другом, водночас зберігає межу, щоби той не забував, що він і тато.

Сергій Лиховида

– Найважливіше у вихованні для мене – бути в довірливих стосунках. Щоб син міг щиро в чомусь зізнатися, відчував підтримку та любов. Я не соромлюсь йому сказати про те, що я його люблю, часто обіймаю та цілую. Важливо, щоб ми ніколи не втрачали зв’язок, щоб він знав, що я завжди за нього, – додає Лиховида.

Сергій Бабкін: Ми з дружиною – єдине ціле

Співак та учасник гурту 5’nizza Сергій Бабкін каже, в їхній сім’ї за виховання дітей відповідає і він, і дружина в однаковій мірі. Можуть мінятися ролями чи обов’язками, але без чіткого розподілу.

Додає, можливо, він більше доглядає за порядком, не дозволяє переходити якісь межі, і якщо дітям потрібна саме його допомога чи порада, робить все від нього залежне.

Сергій Бабкін із родиною

– Жінка – не кухарка, не хатня робітниця, не нянька. Ми обоє заробляємо гроші, ділимо хатні справи, в рівній мірі доглядаємо дітей. Ми – єдине ціле з дружиною, – зазначає Сергій.

Каже, що батько може навчити дитину бути безстрашною, жити в моменті та іти сміливо по життю. Головне – постійна підтримка та заряд любов’ю.

Не згоден із тим, що донька ближче до тата, а син – до мами. Виховуючи дівчинку, виховує супержінку. Робить все для того, щоб вона знала, що неймовірна. Якимось жіночим секретам навчає мама, але і підтримка тата дуже важлива.

Сергей Бабкин с дочерью

У родині Бабкіних є практика мотивації. Співак каже, діти можуть отримати трохи грошей чи подарунки за різні справи. Це привчає їх до самостійності, до фінансової грамотності.

– Нашому старшому сину 17 років, він вже робить перші кроки самостійного заробітку, але й водночас знаходить час для хатніх справ. Доньці 12 років – допомагає по дому, ходить в магазин за продуктами, складає гарно іспити. І за це вона отримує винагороду. У наймолодшого головна винагорода – це іграшки.

Запевняє, потрібно мотивувати дітей, якщо є можливість. До того ж, справа зовсім не в ціні подарунка, а в увазі.

Кампанія День батька реалізується у межах проєкту Трамплін до рівності, що імплементується UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення у партнерстві з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України за фінансової підтримки Швеції.

День батька - логотипи

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-12 11:51:01