Будівельні матеріали м.Ніжин
Місто і регіон

Чи є загроза ніжинцям у випадку підриву ЗАЕС

Ситуація навколо Запорізької атомної електростанції останнім часом загострилася та залишається напруженою. Керівник ГУР Кирило Буданов заявив, що Росія підготувала все для організації техногенної катастрофи на ЗАЕС..
Окупанти не гребують нічим задля досягнення мети, а відчуваючи неминучу поразку руйнують все, до чого може дотягнутися, залишаючи після себе пустку.
Катастрофа, яку спричиив терористичний акт росіян на Каховськиій ГЕС — це так званий красномовний цьому доказ.
Українців не можуть не бентежити та насторожувати тривожні новини про замінування окупантами Запорізької АЕС та можливий її підрив.

Щодня ми бачимо стільки різної інформації, що голова йде обертом. Одні ресурси змальовують ледь не ядерний апокаліпсис, інші малюють підозріло оптимістичні прогнози. Тож що насправді чекає на Чернігівщину у випадку підриву ЗАЕС і чи можна якось запобігти можливій небезпепці? Спробуємо розібратися.

Чи “долетить до нас”?
 

Одностайно експерти сходяться лише в одному: так, як у 1986-му, не буде, тому що більшість блоків ЗАЕС перебувають у стані холодного зупину, ядерної реакції там нема. Лише один енергоблок наразі в режимі гарячого зупину, але якщо підірвати його, такої катастрофи, як у Чорнобилі чи Фукусімі все одно не станеться. Але радіаційні наслідки все одно будуть дуже й дуже неприємними й завдадуть шкоди багатьом українцям.

Видання ЦЕНЗОР.НЕТ поспілкувалося з Іваном Коновальцем, завідувачем відділу інформатики навколишнього середовища Інституту проблем математичних машин та систем НАН України. Пан Коновальцев опрацював 150 різних метеоролічних сценаріїв, за якими можуть розвиватись події на ЗАЕС у разі вибуху і пояснив, що найбільшої шкоди зазнає населення, яке проживає у радіусі 20 км від ЗАЕС за напрямком вітру. Ця територія стане зоною відчуження, всіх людей звідти треба буде евакуйовувати. А от до столиці, а відтак і до Ніжина та до Чернігова далеченько, короткоживучі радіонукліди частково розпадуться раніше, ніж дістануться до нас. Хоча нам теж є через що нервувати. А саме через цезій та стронцій, довгоживучі радіонукліди, Вони у будь-якому випадку є в реакторі і можуть спричинити шкоду здоров’ю людей, що знаходяться на відстані 500 км від місця вибуху. Але тут не йдеться про евакуацію або неминучу загибель від променевої хвороби. Просто з часом дещо зросте захворюваність на онкології та серцево-судинні захворювання, але цей процес і так відбувається у сучасному світі. Експерт запевняє, що навіть за найгіршого розвитку подій катастрофа буде в півтора рази меншою за трагедію у Фукусімі, а землі, непридатні для сільськогосподарської обробки та проживання людей, простягатимуться суцільною смугою в 10 км завширшки та 170 км завдовжки. Втім окремі забруднені плями можуть утворюватися і на відстані до 500 метрів від епіцентру вибуху.

Детальніше за посиланням>>>

Калію йодид: панацея, плацебо чи отрута?
 

Улюблений доктор країни Євген Комаровький дуже чітко й конкретно роз’яснив усі питання щодо калію йодиду, який більшість переляканих українців вважає ледь не панацеєю від радіації, а деякі готові ковтати “чарівні” пігулки превентивно. Отже, що потрібно знати про цей препарат та його вживання за словами доктора?

Йодид калію – профілактичні таблетки, які приймають при викиді у повітря радіоактивного йоду: при аварії на атомній станції або вибуху ядерної бомби. Радіоактивний йод – це штучний йод, який при викиді починає накопичувати щитовидна залоза людини, і це становить загрозу для життя. Щоб цього не сталося, і треба приймати йодид калію: він запобігає накопиченню радіоактивного йоду. Але не можна ковтати пігулку самовільно, тим більш завчасно, до катастрофи. Це можна робити лише якщо лихо таки сталося і є витік радіоактивного йоду, про що повідомлять уповноважені органи.

У випадку, якщо сталося найгірше і державні органи поінформували населення про необхідність прийому препарату, доктор Комаровський вказує наступне дозування:

  • від 13 до 40 років – 1/2 таблетки;
  • від 3 до 12 років – 1/4 таблетки;
  • від 1 місяця до 3 років – 1/8 таблетки.

Для дітей віком до 1 місяця потрібно 1/16 таблетки.

Людям, старшим за 40 років, приймати калію йодид не треба, бо в цьому віці обмін речовин у щитовидці сповільнюється, вона вже не може накопичити небезпечну кількість радіоактивного йоду. Тому таблетка лише завдасть шкоди.

Краще за все буде тримати у домашній аптечці окрім таблеток калію йодиду з розрахунку на родину ще марлеві маски для дихання, а також препарати, що містять натрію альгінат та алюмінію гідроксид. Вони нейтралізують радіонукліди та зменшують ризик того, що радіонукліди зі шлунку потраплять до крові. Такі препарати можна придбати в аптеці.

Ми все ж сподіваємося, що у росіян все ж є хоч якась подоба мізків і вони не опустяться так низько, щоб влаштувати ядерний вибух на ЗАЕС. Але поки вони більше нагадують мавп з гранатою, аніж розумних істот, тому, хоч і сподіваємось на краще, але готуємось до найгіршого. І хай цього найгіршого не станеться.

 

Ольга Мелашенко
Чернігівська Медіа Група

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приєднуйтесь до Телеграм каналу https://t.me/My_Nizhyn та Вайбер

Джерело: mynizhyn.com
2023-07-06 15:31:41