Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

у Харкові готуються до екстраординарного навчання

У Харкові вже кілька тижнів дискутують щодо повернення до очного навчання.

Частина батьків наполягає, що збирати велику кількість дітей в одному місці, враховуючи, що ракета С-300 з Бєлгорода летить до 3 хвилин – дурість, адже за такий час спустити всіх в укриття не встигнуть, та й часто буває, що сирена вмикається вже після прильоту.

Інші вважають неприпустимим довготривалий термін навчання онлайн – падає рівень освіти, діти втрачають соціальні зв’язки, а про небезпеку мало хто думає під час відпочинку чи прогулянок. До того ж, до інших міст російські Кинджали також летять кілька хвилин, і так само буває – тривога після вибуху.

У Харкові мало хто ходить в укриття під час повітряних тривог, на пляжі нині не проштовхнутися, а на Барбі повні зали кінотеатрів. Однак тільки заходить мова про офлайн навчання – пристрасті спалахують миттєво.

Проти оффлайн навчання виступають й ті, хто перебуває за кордоном, хоча їхніх дітей ніхто б не позбавляв можливості продовжити вчитися дистанційно.

Нерідко противниками є й самі вчителі – не знають як організувати освітній процес для очного і дистанційного навчання одночасно, не хочуть відповідати за безпеку дітей або просто не хочуть повертатися в Україну.

Директорка департаменту освіти Харківської міської ради Ольга Деменко в ексклюзивному інтерв’ю Фактам ICTV розповіла, чи повернеться Харків до очного навчання, за яких умов, скільки дітей і скільки вчителів повернулося і як навчатимуться ті, хто перебуває за межами країни. А також про унікальне рішення – навчання в метро.

– Чи запрацюють цієї осені у Харкові школи офлайн?

– Ми розуміємо, що офлайн чи онлайн навчання залежить виключно від безпекової ситуації.

– Скільки шкіл мають укриття?

– У нас в місті 184 школи, з них 126 мають укриття, всі інші – не мають. Приміром, приміщення, де ми перебуваємо – це сховище, створене під час будівництва 80 років тому, а ми ще в 2019 році створили тут медіатеку. Але це, на жаль, найпростіше укриття, яке є і в багатьох інших школах.

І ми прекрасно розуміємо, що в тих школах, які не мають укриттів, треба будувати або створювати, або шукати поруч якісь заклади з укриттями. Але повернемось до тих шкіл, які з укриттями. Рішення обласної Ради оборони таке, що навчальний процес може бути тільки в тих закладах, де є споруди цивільного захисту, тобто, бомбосховища або протирадіаційні укриття.

На жаль, в жодному з навчальних закладів міста таких укриттів немає. Ми маємо лише найпростіше укриття. Тому, звичайно, що з 1 вересня, якщо безпекова ситуація нам не дозволить, то ми не зможемо розпочати офлайн-навчання в школах.

– А як і хто оцінює безпекову ситуацію? В залежності від кількості обстрілів?

– Ракета С-300 – надпотужна, і найпростіше укриття для неї – не укриття, вона долітає до нашого міста за 40 секунд. Тобто, або діти будуть навчатися в укриттях, або вони не будуть навчатися зовсім. Укриттів спеціалізованих ми не маємо, тому будемо чекати на перемогу.

Ми прекрасно розуміємо, що найголовніше – це життя і безпека наших дітей. Тому заради їхньої безпеки ми поки що робитимемо так, як вирішують спеціалісти – це і військові, військова адміністрація, Рада оборони, ДСНС.

Хочу ще сказати, що в п’ятницю ми мали честь приймати міністра освіти і науки України (Оксена Лісового – Ред.) саме в нашому місті. Була дуже серйозна розмова, більш ніж дві години ми спілкувалися з Оксеном Васильовичем і він повністю підтримав нас, що наразі, враховуючи серйозну небезпеку, поки що залишаємося на таких позиціях. Але, знову ж таки, ми вивчаємо будь-які можливості, щоб зробити хоча б перші кроки до змішаного навчання.

– Але як це можливо, враховуючи відсутність відповідних укриттів?

– Ми вивчаємо можливість навчання в метро. Це ідея Харківського міського голови Ігоря Терехова. Ми розуміємо, що не охопимо всіх бажаючих, але ми візьмемо хоча б першачків та тих, хто вчиться в другому класі, тобто дітей, які потребують цього найбільше.

– Є бажаючі?

– Більше ніж 20% батьків прагнуть офлайн-навчання, інші – на боці онлайну. І є, звичайно, бажаючі навчатись в метро.

Ми бачимо кілька локацій, вже уявляємо собі, як це буде проходити, але оскільки ми зараз робимо тільки перші кроки, я думаю, через пару тижнів ми зможемо вам чітко розказати, як це буде працювати.

Зараз є ідея, є бачення, є алгоритм впровадження, ми вже знаємо, як це буде. Дуже хочеться, щоб ця ідея була реалізована і щоб ми зробили перший крок до змішаного навчання, а далі буде.

– Коли ви кажете про 20% – це відсоток від усіх школярів Харкова?

– Ми провели повне анкетування батьків, причому анкетування ми проводили і з тими, хто в Харкові, і хто по всій Україні, і хто за кордоном. Ми охопили всіх.

У 2023-2024 навчальному році у нас буде 112 тис. дітей. Якщо беремо 21% бажаючих, то це десь 23-24 тис. тих, хто хотів би навчатися офлайн.

– І якби був дозвіл, то їх могли б розмістити в укриттях?

– Ми почали готувати укриття ще в 2022 році – тоді це завдання дав Ігор Терехов. І вже в минулому році ми капітально підготували 51 укриття. Зараз ми готуємо ще 15 укриттів, тобто, у нас буде 66 укриттів, де є і пожежна сигналізація, і туалети, і вентиляція, і система оповіщення – все необхідне.

Але, знову ж таки, вони залишаються найпростішими укриттями. І коли нам дозволить безпекова ситуація, нам цих 66 укриттів, бо вони по всіх районах міста, буде достатньо, щоб навчати тих дітей, чиї батьки бажають приступити до офлайну.

І потім поетапно будемо готувати інші. Вони теж в нормальному стані, але капітально не ремонтувались, вони придатні, скоріше, для того, щоб переховуватись, а от в 66 можна буде навчатися.

– А приміщення в метрополітені будуть облаштовані під навчання?

– Там будуть облаштовані повноцінні класи, де буде шумоізоляція, рекуперація повітря, там будуть відремонтовані туалети. Крім вчителів, будуть вчителі-тьютори, які допомагатимуть дітям прийти до класу, сходити до туалету, бо вони ж будуть на чужій території.

Тому ми продумали все-все-все до найменших подробиць. І це будуть повноцінні класи, але вони будуть зібрані з усього міста – якась дитина з однієї школи, якась дитина з іншої. Ми це теж продумали, бо військовий час дозволяє нам тимчасово дитину перевести зі школи в школу.

От Оксен Васильович сказав, що дітей, які живуть, приміром, в Житомирі, у Львові, у Вінниці, але продовжують онлайн-навчання в Харкові, можна буде тимчасово, щоб діти не втратили свого місця у рідній школі, зарахувати до школи в Житомирі. Щоб дитина в безпеці навчалася офлайн, але знала, що її місце в рідному місті у рідній школі зберігається. Це правильно.

– Скільки дітей перебуває за кордоном і як вони будуть вчитися?

– За кордоном 36% дітей – це багато! Ми розуміємо, що не одразу повернуться до нас ті, хто за кордоном. І ми прекрасно розуміємо, ті, хто залишиться, все рівно будуть продовжувати навчання онлайн, навіть коли вже настане перемога і настане мир. Ми і до цього готуємося.

Ми будемо створювати в школах дистанційні класи, щоб не перевантажувати цих дітей всім змістом освіти. Вони ж там будуть вивчати, наприклад, хімію, біологію, фізичну культуру, технології, інформатику тощо, а ми б їм надавали українську освітню складову: українську мову, українську літературу, історію України, географію України, математику, яка у нас неперевершена.

Можна було б зробити такий скорочений навчальний план для цих дітей, аби не втратити наших українців. Бо ці діти перевантажені, вони відвідують, наприклад, німецьку школу чи італійську до обіду, а після обіду вчаться в українській школі. А так вони будуть одержувати найнеобхідніше і ми зможемо зробити їм перезалік тих предметів, які вони вчили.

Цю ідею Міністерством підтримано, нам потрібен нормативний документ, і я думаю, що так воно надалі і буде. Дуже прекрасна, дуже хороша ідея.

– А коли розпочнеться навчання в метро?

– Як тільки ми підготуємо, організуємо, може це буде не 1 вересня. Зараз законодавство нам дозволяє і розпочинати, і закінчувати навчальний рік не обов’язково 1 вересня та 1 червня. Тому, як тільки ми все організуємо так, щоб були санітарні умови, щоб були всі-всі-всі підстави, ми розпочнемо навчання вже в цьому навчальному році.

– Чи багато вчителів перебувають за кордоном або за межами міста?

– Повертаються і вчителі з родинами, повертаються й діти. За останні півроку додалось майже 20% дітей – зараз їх у нас 42% у місті, а було 22%. А вчителів у нас зараз в місті 64%. Це дуже добре, бо ті, хто за кордоном і хто по Україні, вони як працювали, так і будуть працювати дистанційно з тими, хто виїхав, бо для них теж необхідне навчання.

Тому у нас з кадрами ситуація досить передбачувана. Звичайно, в кожній школі є якийсь дефіцит – там не вистачає вчителя англійської, там ще когось, але у нас є прекрасні педагогічні університети, які ми залучаємо до співпраці.

Ми це робили ще у мирні часи з дошкільною освітою, бо в нас був такий бум, ми щорічно відкривали один-два садочки, 10-12 груп, і нам не вистачало вихователів, ми брали магістрів на дошкільних факультетах, магістри працювали, вчились і залишались у нас.

І те ж саме ми відпрацюємо і з нашим Педагогічним університетом імені Сковороди, і з Гуманітарно-педагогічною академією, вони нам допомагають аби закрити проблеми з кадрами, і це все вдається.

 – Скільки першачків цього року?

– Першачків цього року ми вже набрали 7 300. В минулому році їх було 6 800, тобто на 500 ми вже більше набрали, а зараз лише початок серпня.

А в мирні часи у нас було десь в середньому 12 тис. Тобто освітні втрати ми маємо, але все буде добре, буде перемога, повернуться всі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-08 21:01:07