Будівельні матеріали м.Ніжин
Місто і регіон

У Ніжині активно зводять меморіал загиблим військовим (Фото)

У Ніжині до початку жовтня мають спорудити меморіал на честь загиблих у війні з росією. Меморіал зводять у середмісті. У центрі композиції буде статуя Олександра Мацієвського — ніжинця, якого російські військові розстріляли за гасло “Слава Україні”. Гроші на спорудження меморіалу дають благодійники. Як до ідеї спорудження меморіалу ставляться ніжинці та мати Олександра Мацієвського, — далі у матеріалі.

Будівельні роботи зі спорудження меморіалу стартували 7 червня. За цей час будівельники встигли розчистити територію від сміття, вирили котлован і залили його бетоном — основою для майбутнього меморіалу.

Будівельні роботи зі спорудження меморіалу. ФОТО: Суспільне Чернігів

“Масштабно. Тут залито 102 куби бетону, на це у нас пішло майже три тижні. Можна побудувати три будинки гарні, щоб ви розуміли. В декілька поверхів”, — розповідає виконроб Олександр Забродський.

Виконроб Олександр Забродський. ФОТО: Суспільне Чернігів

Меморіал на честь загиблих у війні з Росією зводять у центрі міста — на перетині вулиць Гоголівська і Прощенка, каже секретар Ніжинської міськради Юрій Хоменко.

“Тут був сквер нашій видатній льотчиці, нашій ніжинці Любі Губіній, яка загинула ще в часи Другої Світової. Його перенесли до “Вічного вогню” біля університету, де потроху і вимальовується загальний комплекс часів саме Другої Світової”.

Секретар Ніжинської міськради Юрій Хоменко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Майбутній меморіал на честь загиблих у війні з Росією матиме такий вигляд.

“Буде зелена стіна, яка перекриватиме паркан, буде відмостка гранітом та плиткою, зроблені будуть доріжки газон, ліхтарі, біля меморіалу буде з кожної сторони по три флагштоки”, — каже Юрій Хоменко.

Такий вигляд матиме меморіал. ФОТО: Суспільне Чернігів

В центрі композиції — статуя Олександра Мацієвського, військового з Ніжина, якого росіяни розстріляли за гасло “Слава Україні”.

“Це меморіал всім загиблим за Україну. Звісно, Мацієвський, це постать, яка уособлює собою для всього світу героїзм наших військових. Мацієвський — це як символ”.

Гроші на спорудження меморіалу дають благодійники, каже Юрій Хоменко.

“Інститут майбутнього в Києві і Антон Геращенко повністю, за кошти меценатів відбудовують всю зону цієї ділянки. Я можу сказати, що це десятки мільйонів гривень”.

Будівництво меморіалу, каже Юрій Хоменко, мають завершити до початку жовтня.

Місце де буде встановлено меморіал. ФОТО: Суспільне Чернігів

“Це має бути місце сили, чим нам обійшлася ця війна і, звісно, тут мають збиратися люди, проводити свій час. Ми дуже хочемо, щоб люди сиділи тут на лавочках і, звісно, була згадка цієї війни”.

Жителі Ніжина одностайно за зведення такого меморіалу, кажуть, що це дуже потрібно.

“Потрібно, дуже потрібно. Ми повинні пам’ятати тих, хто поклав своє життя за незалежність України, за нашу волю”, — каже Наталія Штайнекер.

Жителька Ніжина Наталія Штайнекер. ФОТО: Суспільне Чернігів

Мати Олександра Мацієвського Параска Демчук каже, що взагалі проти пам’ятників, але погоджується з тим, що вони мають бути.

Мати загиблого Олександра Параска Демчук. ФОТО: Суспільне Чернігів

“Ви знаєте, краще б мій син був живий, краще б нічого цього не було. Але пам’ять повинна жити. І тому повинні бути пам’ятники, хоч я і проти”.

Детальніше у сюжеті:

 

Джерело: Суспільне Чернігів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приєднуйтесь до Телеграм каналу https://t.me/My_Nizhyn та Вайбер

Джерело: mynizhyn.com
2023-08-18 12:56:48