Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Учені показали ще один вагомий аргумент на користь денного сну — дослідження

Глобальне дослідження вчених, включно з представниками Гарвардської медичної школи, показало, що регулярний денний сон пов’язаний зі збільшенням об’єму мозку та омолоджувальними властивостями.

За словами вчених, це дослідження зробило ще один крок вперед в аналізі генів учасників експерименту, щоб визначити конкретні риси, пов’язані з денним сном.

Як уже було відомо, навмисний сон тривалістю від 15 до 30 хвилин, зазвичай у другій половині дня, може тимчасово полегшити тягар дефіциту сну і корисний для когнітивних функцій.

Дослідники опитали понад 300 тис. осіб віком від 40 до 69 років про їхні звички подрімати вдень, а потім проаналізували геноми учасників, щоб знайти схожість.

У тих, хто регулярно спав удень, вчені виявили специфічні гени, однакові в усій когорті, що дає змогу припустити, що деякі звички сну вкоренилися.

На додаток до генів дослідники також виявили, що у тих, хто повідомляв про денний сон, був більший загальний об’єм мозку порівняно з тими, хто спав удень лише іноді або взагалі не спав.

Об’єм мозку був мірою загального стану здоров’я мозку та схильності до старіння в попередніх дослідженнях, оскільки старіючий мозок має тенденцію до зменшення.

У цьому дослідженні вчені підрахували, що розмір мозку тих, хто спав вдень, був захисним від старіння, еквівалентного 2,6-6,5 рокам.

Денний сон справді чинить захисну дію на загальний стан здоров’я мозку, резюмували свою наукову роботу вчені.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-30 10:57:28