Будівельні матеріали м.Ніжин
Місто і регіон

Уродженця Городні судять у росії через причетність до “Азову”: подробиці від рідних

Жителька Чернігова Ірина Киричанська впізнала безвісти зниклого брата на фото із зали російського суду у Ростові на Дону. Уродженець Городні Олег Мижгородський — один із 22 українських полонених, яких судять у росії за звинуваченнями в тероризмі та причетності до полку “Азов”. Усім загрожує від 15 років до довічного ув’язнення.

Уповноважений верховної ради з питань прав людини Дмитро Лубінець назвав цей процес “судилищем” за надуманими статтями. Самого ж Олега Мижгородського російські військові заарештували навесні 2022 року у Маріуполі.

Ірина Киричанська понад рік не знала нічого про долю старшого брата Олега, який зник під час облоги Маріуполя, 31 березня 2022 року.

“26 березня, останній був дзвінок: нема, що їсти, ми в пеклі, всюди бомблять”, — каже жінка.

Сестра — Ірина Киричанська. ФОТО: Суспільне Чернігів

Олег виріс у Городні, довгий час жив у Чернігові, а у 2016 році переїхав до Маріуполя. Повномасштабне вторгнення зустрів там. З оточеного міста виїхати не зміг і місяць ховався із сім’єю у підвалі. Наприкінці березня, за ним прийшли військовослужбовці самоназваної “ДНР”.

Ірина говорить: його “здали”, йшли ціленаправлено в той дім, де були вони.

Куди й чому забрали Олега ніхто не знав, лише за місяць в соцмережах прийшло повідомлення, каже жінка.

“10 квітня 2022 року надійшло: «Ваш брат Мижгородський Олег Дмитрович затриманий і перебуває у місті Донецьк, в СІЗО, ДНР». Дали номер телефону слідчого, але номер телефону був російський, я вже не могла зв’язатися”.

Повідомлення на меседжер. ФОТО: Ірина Киричанська

Більше жодних звісток від Олега родина не отримувала. За рік в мережі інтернет жінка натрапить на фото брата. І дізналась, що Олега судять. Всіх їх країна-агресорка судить нібито за тероризм і причетність до полку “Азов”.

Ірина каже, що чоловіка звинувачують по статті 205 Російської Федерації, яка іде від 15 років до довічного — це тероризм і в порушенні цілісності територіальності Росії.

Жінка додає, що чоловіка російська влада називає військовим полку “Азов”. Проте, на час повномасштабного вторгнення Олег не був на військовій службі.

Скріншот з пропагандистських ЗМІ. ФОТО: ФОТО: Скріншот з пропагандистських ЗМІ

Їй вдалося зв’язатися із російським адвокатом Олега, там їй розказали, що чоловік погано себе почуває, із зали засідання його забрали з високою температурою, бо підозрюють розвиток гангрени.

“На першому засіданні його не було. Були проблеми зі здоров’ям. У нього почалась гангрена, поламані ребра, як сказав адвокат, вивихнута рука. Зі 115 кілограмів, зараз він важить 50 кілограмів”.

Скріншот з пропагандистських ЗМІ. ФОТО: Скріншот з пропагандистських ЗМІ

Наразі Ірина збирає всі необхідні документи, щоб внести Олега у список для обміну. Бо досі Російська Федерація не підтвердила, що чоловік утримується на її території.

“Сторона агресора не дає підтвердження, що він там, сказали, поки не буде списку з боку агресора з мокрою печаттю, що він там є. Тоді тільки йому дадуть статус військового полоненого”.

Регіональний координатор з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин, підтвердив, що Олега Мижгородського поки не внесли до списків на обмін.

“Він рахується зниклим безвісти. Відомостей про нього, офіційних, ніяких немає”, — каже Регіональний координатор Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин в Чернігівській області Євген Артюх.

Регіональний координатор Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин в Чернігівській області — Євген Артюх. ФОТО: Суспільне Чернігів

Він пояснює, якщо родина впізнала на фото чи відео свого родича, необхідно пройти процедуру із шести етапів, аби внести прізвище полоненого до списків обміну.

На цій таблиці вказані організації куди мають звернутися представники сім’ї.

Організації куди можуть звернутися родини які впізнали полоненого та хочуть внести до списку обміну. ФОТО: Суспільне Чернігів

Організації куди можуть звернутися родини які впізнали полоненого та хочуть внести до списку обміну. ФОТО: Суспільне Чернігів

Детальніше дивіться у сюжеті:

 

Фото: Ірина Киричанська

Джерело: Суспільне Чернігів

 

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приєднуйтесь до Телеграм каналу https://t.me/My_Nizhyn та Вайбер

Джерело: mynizhyn.com
2023-07-08 13:56:05