Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Сталеві вовки: що відомо про ССО та їхні операції під час повномасштабної війни

Фото: Факти ICTV

У суботу, 29 липня, своє професійне свято відзначають військовослужбовці Сил спеціальних операцій ЗСУ. Це наймолодша складова української армії. Воїни ССО здатні виконувати надскладні завдання, зокрема і в тилу ворога.

Що відомо про цей рід військ та операції за його участі під час повномасштабної війни – далі в матеріалі.

Сили спеціальних операцій – що це за війська

Сили спеціальних операцій є окремим родом військ Збройних сил України.

До їх складу входять загони спеціального призначення, підрозділи інформаційно-психологічних спецоперацій, руху опору і забезпечення. ССО вважаються однією з найбільш дієвих структур Збройних сил України.

На офіційному сайті ССО зазначається, що це “військова еліта держави”. Самі військовослужбовці називають себе “сталевими”.

До складу підрозділів ССО входять добре навчені та мотивовані військові, які виконують завдання підвищеної складності на суходолі та воді, на тимчасово окупованих територіях, здійснюють диверсії в тилу ворога, проводять аеророзвідку в повітрі.

Через специфіку роботи ССО подробиці бойових операцій зазвичай не озвучуються. Прізвища та навіть позивні військових тримають у таємниці. Їхні обличчя на фото та відеозаписах закриті.

Історія створення ССО в Україні

Історія створення Сил спеціальних операцій у нашій державі сягає ще 2007 року. Тоді, за рішенням Міністерства оборони, в Генеральному штабі з’явилося Управління ССО. Розроблялася концепція розвитку сил ССО, проводилися навчання з американськими фахівцями.

У 2011-2012 роках ініціатива зійшла нанівець, однак отримала новий імпульс після вторгнення військ РФ на Донбас та окупації Криму.

У травні 2016 року в Україні відбувся перший випуск 29 інструкторів навчально-тренувального центру ССО. Вони проходили навчання в межах програми Об’єднаної багатонаціональної групи (США, Литва, Латвія, Естонія).

А в червні того ж року Верховна Рада офіційно підтримала створення ССО. Ухваленим законом передбачалася поява окремого роду військ – Сил спеціальних операцій Збройних сил України.

У липні 2016 року президентським указом №311 був започаткований День Сил спецоперацій ЗСУ, який відтоді відзначають щороку 29 липня.

Варто зазначити, що 29 липня є водночас одним із найтрагічніших днів в історії спецпризначенців. Цього дня в 2014 році в районі населеного пункту Латишеве (неподалік Сніжного на Донеччині) під час бою з окупантами героїчно загинули десять спецпризначенців із Кропивницького. Воїни проводили операцію з пошуку та порятунку українських льотчиків-штурмовиків, збитих російськими засобами ППО, однак потрапили в засідку.

Розташування військових виказав ворогу місцевий мешканець-зрадник.

Командувач, завдання та жорсткий відбір до ССО

На початку повномасштабного вторгнення РФ Силами спеціальних операцій командував генерал-майор Григорій Галаган. У липні минулого року президент Володимир Зеленський здійснив кадрові перестановки, перевівши Галагана до СБУ.

А новим командувачем ССО став бригадний генерал Віктор Хоренко.

Сили спецоперацій визначили своїм кредо “перевагу якості над кількістю”.

Серед завдань ССО:

  • здійснення операцій під час правового режиму воєнного і надзвичайного стану;
  • військові інформаційно-психологічні операції;
  • організація та підтримання дій руху опору;
  • забезпечення безпеки морського судноплавства України;
  • захист життя громадян та об’єктів державної власності за межами України, забезпечення їх безпеки та евакуації;
  • участь у боротьбі з незаконним обігом зброї та наркотиків;
  • боротьба з тероризмом і піратством;
  • міжнародне військове співробітництво.

Відомості про особовий склад ССО, а також про осіб, які співпрацюють або раніше співпрацювали зі спецпризначенцями, становлять державну таємницю.

Вимоги відбору на курс спецпризначенців надзвичайно високі, а тому лише 10% кандидатів проходять його до кінця.

– Спецпризначенців навчають бути розвідником, брати участь у рейдах у тил ворога, підпільній роботі за лінією фронту і створенні агентурної мережі, пошуку та евакуації полонених або заручників, антитерористичній діяльності та наданню медичної допомоги, – зазначається на сайті ССО.

Тож до нових підрозділів можуть потрапити лише високомотивовані, досвідчені та стресостійкі воїни.

На відбірковому етапі курсу кандидати упродовж трьох тижнів живуть у наметах на полігоні без будь-яких засобів зв’язку із зовнішнім світом. Пересуватись табором дозволено лише перебіжками, а за порушення передбачено покарання. Щодня кандидати проходять важкі фізичні навантаження, які витримують не всі. Дехто не проходить психологічний відбір.

Ті, хто зміг подолати перший етап, освоюють п’ять спеціалізацій: командир, інженер, фахівець з озброєння, медик або зв’язківець. Усі вони взаємозамінні, тобто всі спецпризначенці мають володіти знаннями з основ медицини або мінування.

Особливістю тренувального курсу в ССО є наявність спеціального дзвону. Щоб добровільно залишити курс, кандидат має обов’язково в нього вдарити.

Як пояснюють у ССО, “дзвін на плацу – символ слабкої волі, психологічної неготовності та поразки перед самим собою”. За оцінкою ССО, 90% кандидатів б’ють у дзвін, не доходячи до кінця курсу.

Цікаво, що нещодавно кваліфікаційний відбір до ССО (Q-курс) пройшла перша жінка-військовослужбовець, прізвище якої не озвучується.

Сталеві вовки: емблема та девіз

Емблемою ССО є зображення крокуючого вовка срібного кольору, підперезаного золотим бойовим поясом-наузом, на тлі вінка з лаврового листя. Знизу розташований двозуб – княжий знак Святослава Хороброго.

А під вінком розміщено девіз Іду на ви! Цей легендарний вислів князя київського Святослава Хороброго тепер є гаслом Сил спецоперацій.

Фото: Офіс президента

Образ вовка як емблеми ССО обрали, зокрема, на підставі українських легенд та переказів про козаків-характерників, здатних перетворюватися на тварин (зокрема на вовків/вовкулаків).

Варто зазначити, що Сили спецоперацій намагаються відроджувати військові традиції предків та започатковувати нові. Наприклад, у травні 2021 року розвідники 3-го окремого полку спецпризначення присягали на вірність Україні в Холодному Яру (Черкащина) – історичному місці для української визвольної боротьби.

Саме в Холодному Яру українські воїни в різні часи освячували зброю та отримували благословення на боротьбу з ворогом.

Фото: Сили спецоперацій

Рух опору

Саме на Сили спецоперацій покладено ключову роль в організації, підготовці, підтримці та здійсненні руху опору. Це передбачає ухвалений у 2021 році Закон Про основи національного спротиву.

Під час повномасштабної війни в Україні діє розгалужена система руху опору. До неї входять підготовлені загони “партизанів”, яких залучають до операцій проти військ РФ.

Вони можуть здійснювати розвідку, диверсії, збирати та передавати ЗСУ необхідні дані й координати, перебуваючи в тилу ворога – на тимчасово окупованих територіях.

Сили спецоперацій створили Центр національного спротиву. Його мета – навчання, координація та масштабування руху опору.

Операції під час повномасштабної війни

Діяльність ССО зазвичай є засекреченою. Деталі спецоперацій озвучуються рідко і не одразу після їх проведення.

Проте інформація про деякі сміливі та переможні операції спецпризначенців все ж була оприлюднена. Факти ICTV зібрали деякі з них:

1. Оборона аеродрому Гостомеля

Воїни ССО одними з перших прийняли на себе удари військ РФ 24 лютого 2022 року.

Вони, зокрема, були задіяні в обороні аеродрому Гостомеля в перші дні вторгнення. Військові отримали інформацію, що має прилетіти російський військово-транспортний літак Іл-76, щоб висадити десант у Гостомелі.

У першому ж бою вони з ПЗРК збили три ворожі гелікоптери – два Ка-52 та Мі-8, ліквідували живу силу, яка встигла висадитися, і водночас відбивали атаки ворожих ДРГ.

Таким чином військові відбили перші хвилі атак окупантів та виграли час, щоб до Гостомеля підійшли наші сили. Паралельно бійці Нацгвардії з мінометів пошкодили злітну смугу аеродрому.

– Прилетів не Іл-76, а дуже багато гелікоптерів. Ми трохи не були готові, але все одно максимально виконали завдання… Я думаю, що це дуже сильно їх (війська РФ, – Ред.) деморалізувало: вони не були готові, що їм буде даватися така сильна відсіч. Вони планували просто зайти, висадитися, зайняти позиції, окопатися і звідти рухатися далі, – зазначив військовий ССО, який брав участь у тих боях.

Якби РФ тоді змогла захопити Гостомельський аеродром і висадити великий десант із бронетехнікою, то всі ці сили далі пішли б на Київ, щоб окупувати його.

2. Оборона аеропорту Миколаєва

Ця сторінка з життя ССО протягом місяців була маловідомою. На початку вторгнення, коли війська РФ намагалися захопити миколаївський аеропорт, на їхньому шляху стали воїни ССО.

Разом із бійцями територіальної оборони та Нацполіції вони не просто втримали летовище, а й відкинули переважаючі сили ворога, завдавши йому чималих втрат.

Спочатку бійці ССО провели зачистку приміщень, зайняли вежу й дах будівлі аеропорту. А ворог зайняв позиції, щоб наступати на нашу піхоту. В цей час ССО здійснили маневр і вийшли в тил окупантів, що стало для них несподіванкою.

Вся операція зайняла не більше доби. Втрат у ССО не було.

Вийшовши в район аеропорту, ворог міг би оточити Миколаїв з півночі. І єдиним шляхом забезпечення міста залишався б міст у напрямку Одеси. Тож операція з оборони аеропорту була надзвичайно важливою.

3. Битва за Мощун

В обороні Київщини визначальними вважаються бої, які точилися навколо села Мощун у березні 2022 року.

Карта: Google maps

Воїни ССО там відчайдушно стримували ворога, постійно завдавали ударів по ворожій техніці та понтонних мостах.

Таким чином бійці разом із іншими підрозділами завадили планам окупантів відкрити ще один шлях наступу на Київ.

4. Операція на острові Зміїний

Вночі 7 липня – вже після того, як з острова втекли війська РФ, туди на підводних носіях підійшли бойові плавці 73 морського Центру ССО України. Вони обстежили прибережну зону на наявність мін, після чого подали сигнал човнам основної групи для продовження операції.

Першими на острів зійшли інженери, які розчищали прохід від мінних загороджень та пасток окупантів. У подальшому військові оглянули територію, залишену ворогом техніку та встановили прапори України в різних частинах острова.

Виконавши завдання, група українських воїнів неушкодженою повернулася на базу.

5. Деокупація Херсону

Спецпризначенці ССО одними з перших зайшли в місто Херсон 11 листопада 2022 року.

Під час багатотижневої операції з деокупації правобережжя Херсонщини бійці не лише звільняли в боях населені пункти, а й займалися роботою з партизанами на тимчасово окупованих територіях.

Місцеві мешканці зустрічали воїнів з квітами та сльозами щастя.

6. Блискавична операція на Харківщині

У складі Сил оборони України військові ССО брали участь у блискавичному звільненні територій Харківщини.

Під час контрнаступу у вересні 2022 року вдалося деокупувати майже всю територію регіону. Війська РФ не очікували активних дій української армії на цьому напрямку, а тому їхня оборона дуже швидко посипалася.

Під час звільнення Харківщини було знищено та захоплено десятки одиниць військової техніки РФ вартістю близько $700 млн.

7. Місто нескорених Бахмут

Сили спецоперацій захищають одну з найгарячіших точок фронту – місто Бахмут. На позиції неодноразово приїжджав командувач ССО Віктор Хоренко.

На цьому напрямку війська РФ застосовували проти наших бійців усі види зброї, включно із забороненими фосфорними боєприпасами, кидали в безкінечні штурми колишніх в’язнів та найманців ПВК Вагнера.

Попри все, українські воїни титанічними зусиллями не лише змогли втримати позиції в районі міста-фортеці Бахмут, а й перейти до наступальної операції. Жорстокі бої йдуть за кожен метр землі.

Наразі ЗСУ вдалося суттєво просунутися на північному та південному флангах Бахмута і зайняти панівні висоти.

8. П’ять сотень врятованих людей під час однієї операції

Бойові плавці 73-го окремого центру ССО України по воді евакуйовували мирних людей з-під носа у ворога. Під час однієї з операцій вони врятували від окупації близько 500 людей.

Серед них були люди похилого віку та багато маленьких дітей. Напрямок цієї спецоперації не розкривається.

– Одна з прибережних ділянок нашого узбережжя. Люди з навколишніх сіл зібралися в одному місці, і противник мав інформацію про це. Тому потрібно було дуже швидко їх звідти забрати. Ми, маючи плавзасоби, підійшли до цього узбережжя. Люди похилого віку, навіть на милицях, маленькі діти – ми всіх завантажили на човни. Вони були перевантажені, але ми потроху, обережно відійшли і змогли забрати десь до 500 людей, – розповів військовий-учасник операції.

9. Операції на Дніпрі

На Херсонщині є каскад островів між лівим і правим берегами Дніпра. Це своєрідна “сіра зона”, оточена водою з усіх боків.

Як зазначали в Генеральному штабі ЗСУ, вона стала місцем, де протягом кількох місяців українські воїни та путінські солдати вели “тиху війну” за перевагу на Дніпрі.

Ворог намагався здійснювати розвідку, мінувати території та облаштовувати позиції. Однак воїни морського центру ССО не давали окупантам закріпитися в цій зоні.

Репортаж про спецоперацію знімали ще взимку, але з міркувань безпеки деталі оприлюднили лише нещодавно.

Крім того, кілька тижнів тому ССО показали, як нищили російських загарбників на одному з островів Дніпра. Спецпризначенці виявили там ворожі позиції та “невідомий предмет”, який суттєво заважав роботі засобів повітряної розвідки.

Після детального планування спецоперації воїни 73 морського центру ССО вирушили до острова на двох човнах і штурмували позиції окупантів. Вдалося знищити ворожий човен та п’ятьох російських солдатів.

10. Звільнення села Старомайорське

Одна з останніх успішних операцій Сил оборони України, в якій взяли участь і бійці ССО, – це звільнення села Старомайорське на Донеччині.

Населений пункт належить до Бердянського напрямку – одного з тих, де зараз відбувається контрнаступальна операція ЗСУ. Село розташоване за декілька кілометрів від адміністративних кордонів із Запорізькою областю.

Під час операції воїни 3-го окремого полку спецпризначення захопили ворожу позицію в Старомайорському і взяли в полон солдатів із 247-го парашутно-десантного полку РФ. А в телефоні одного з ліквідованих окупантів був знайдений список, в якому фіксувалися значні втрати цього підрозділу.

Тож Сили спецоперацій ЗСУ – це нескорені, мужні воїни, котрі захищають рідну землю в найбільш запеклих і складних боях, руйнуючи задуми та плани окупантів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-29 07:00:07