Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Спочатку на фронт для обкатки: Притула розповів, як вибирає військові товари для наших підрозділів

Сергій Притула, волонтер, телеведучий та засновник благодійного фонду Сергія Притули, розповів, яким чином його фонд закуповує озброєння та на що звертає увагу найперше.

Своїм досвідом Притула поділився на конференції iForum 2023, яка проходить у Києві.

Він наголосив, що на Україну напала країна, яка має безмежний людський ресурс та значно більше зброї, ніж ми. А деяких видів озброєння у нас взагалі немає. Саме тому Україна покладається на західних партнерів. Там, де у нас немає переваги в техніці, ми маємо переважити в інноваціях, зокрема, йдеться про розвідку та коригування артилерії на глибині десятки кілометрів.

FPV-дрони, безпілотники-камікадзе, які здатні вражати ворожі цілі на дистанцію у сотні кілометрів. Рухомі платформи з турелями для кулеметів для дистанційного ведення вогню.

– Війна майбутнього, якою її колись бачили фантасти, відбувається тут і зараз. Все що я перелічив вище – це для підрозділів Сил оборони контрактує наш фонд. Я знаю випадки, коли група наших операторів FPV дронів зупиняла штурм наших позицій ворогом у складі 5-6 одиниць бронетехніки та десятків штурмовиків. Тому розвиток цих технологій дає перевагу, – наголосив Сергій Притула.

За його словами, на початку повномасштабного вторгнення, коли Міноборони України лише розробляло протоколи оборонних закупівель, великі фонди вже контрактували комплекси БпЛА у наявних виробників на перспективу.

На відміну від держави фонди мають для себе таку розкіш, як замовляти і закуповувати у виробників, які не мають серійного виробництва. Якщо військові верифікували певний вид зброї, то фонд його купує.

Також багато уваги приділяється і навчанню військових. Наприклад, фонд співпрацює із школою, де навчають операторів FPV-дронів, яка до кінця року випустить сотні і сотні таких бійців.

Все, що добре зарекомендує себе на полі бою сьогодні, вже завтра буде мати попит в арміях світу. Тому варто вже інвестувати військові технології, зауважив Сергій Притула.

Щодо того, як фонд вибирає та закуповує певні товари воєнного призначення, то Притула наголосив, що спочатку він спілкується з представниками певної компанії, вивчає їхню номенклатуру. Далі фонд просить тестові зразки, які відправляють на фронт для обкатки в умовах реального бою.

Якщо військові погоджують це товар, тоді фонд може розпочинати контрактування.

Фото: Сергій Притула

Сергій Притула

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-10 18:26:05