Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Сара Ештон-Сіріло – медійниця-трансгендер зі США стала спікеркою ТрО ЗСУ

Американка Сара Ештон-Сіріло стара офіційною спікеркою Сил тероборони України. Журналістка інформуватиме англомовну територію про війну в Україні.

Її призначення викликало хвилю біснуватості на території Росії, а також спричинило негативну реакцію у деяких українців. Річ у тім, що Ештон-Сіріло -трансгендерна жінка. Вона прибула до України у березні 2022 року та вступила до лав ТрО ЗСУ.

Спочатку жінка досліджувати кризу біженців у Польщі, але переїхала у Харків. Там вона допомагала населенню та стала офіційною представницею села Золочів Харківської області.

У жовтні минулого року Сара вступила добровольцем до лав батальйону Номана Челебіджіхана. У лютому 2023 року отримала поранення, внаслідок якого втратила частину правої руки та дістала шрами на обличчі.

У червні її призначили на посаду спікера англомовного проєкту. Його мета – боротьба з фейками російської пропаганди, які поширюються на західні країни. Вона єдина трансгендерна журналістка, яка висвітлює війну в Україні. Крім того, вона має звання молодшого сержанта та є бойовим медиком.

Фото: Facebook/Олексій Дмитрашківський

Про призначення Сари тоді повідомляв голова пресцентру Сил оборони Олексій Дмитрашківський.

— Мета даного проєкту – доносити до громадян США та Європи правдиву оперативну інформацію про події в Україні, про хід бойових дій. Аби російським пропагандистам не дати жодного шансу спотворювати інформацію, – написав тоді він.

У Міноборони зазначили, що найголовніше те, що Сара інформує англомовну аудиторію, об’єктивно висвітлюючи події російсько-української війни, а також розвінчує російські фейки та пропаганду.

— У Сари велика американська аудиторія. З 25 червня по 23 липня охоплення аудиторії Сари лише у Twitter склало 28,3 млн користувачів, – написала заступниця міністра оборони Ганна Маляр у Telegram.

Вона додала, що зрозуміло, що російський контингент вибухнув хейтом, але він у підсумку лише збільшив аудиторію Сари.

У своїх порціях хейту росіяни намагалися принизити Сару лише через її приналежність до ЛГБТ-спільноти. Пропагандисти з РФ називали, що це призначення нібито “плювок в обличчя”.

Та вслід за російським контингентом заяви гомофобного змісту мали місце й в Україні. Як зазначає Instagram-сторінка Військові ЛГБТІК+, український військовий Сергій Бондар у соцмережах відреагував на це призначення десятьма постами із гомофобними та трансфобними заголовками.

Так само, проти Сари висловився лідер організації Традиція та Поряток Богдан Ходаковський. До булінгу підключилися представник Правого Сектору Андрій Тарасенко та акаунт Правого Сектору.

Що відомо про Сару Ештон-Сіріло?

Вона народилася у 1977 році у Північній Флориді, пізніше жила у Лас-Вегасі. Перед зміною статі вона їздила у табори сирійських біженців у Туреччині, де описала свій досвід у книзі По доріжках сліз.

Фото: Facebook/Сара Ештон-Сіріло

Після повернення у США брала активну участь у політичному житті штату Невада. У 2019 році ухвалила рішення про трансгендерний перехід.

Після приїзду в Україну у березні 2022 році висвітлювала війну Росії проти України. Згодом вона почала робити репортажі для LGBTQ Nation про вплив війни на спільноту, а ще документувала російські воєнні злочини проти ЛГБТК.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-04 13:07:31