Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Очолює уряд Нідерландів та підтримує Україну: що відомо про кандидата на посаду генсека НАТО Марка Рютте

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте є одним з можливих кандидатів на посаду генерального секретаря НАТО.

Хоч сам політик відкидав припущення про свою роль у військовому блоці, інсайдери кажуть, що нідерландського прем’єра не варто скидати з рахунків.

Рютте має значний досвід роботи з лідерами НАТО, тісні трансатлантичні зв’язки, а також підтримує Україну у боротьбі з російською агресією.

Що відомо про Марка Рютте

Марк Рютте народився у протестантській сім’ї у місті Гаага. Він навчався у Лейденському університеті, який закінчив у 1992 році.

З 1988 до 1991 року очолював Молодіжну організацію свободи і демократії (молодіжне крило Народної партії за свободу і демократію). Після закінчення інституту протягом десяти років працював у харчовій компанії Unilever, у 2002 році – перейшов у сферу національної політики.

Під час парламентських виборів 2002 року Рютте працював у штабі Народної партії за свободу і демократію, згодом його призначили держсекретарем із соціальних питань та зайнятості в першому уряді Балкененде.

Після відставки уряду недовгий час був депутатом парламенту, а потім знову був призначений на цю посаду в другому уряду Балкененде.

З 17 червня 2004 року до 27 червня 2006 року працював Державним секретарем з вищої освіти і науки, освіти, культури та науки у другому кабінеті Балкененде.

Згодом Рютте повернувся до другої палати Генеральних штатів і незабаром став лідером парламентської фракції Народної партії за свободу і демократію. 

На парламентських виборах у 2010 році він очолив список Народної партії за свободу і демократію. 

У парламенті сформували правоцентристську коаліцію між Народною партією і Християнсько-демократичним закликом, яку підтримала Партії Свободи під керівництвом Герта Вілдерса.

8 жовтня 2010 Марк Рютте був призначений головою уряду і сформував свій кабінет.

Рютте є першим прем’єр-міністром Нідерландів не від Християнсько-демократичної партії і Партії праці з 1918 року. Також він перший прем’єр-міністр від Народної партії за свободу і демократію.

Ставлення Марка Рютте до війни України

Нідерланди є одними з найбільших європейських союзників для України.

Марк Рютте неодноразово заявляв, що його держава готова підтримувати Україну стільки, скільки це буде необхідно, включно з посиленням ППО та навчанням пілотів на F-16.

Під час візиту президента Володимира Зеленського до Нідерландів лідери домовились, що спецтрибунал щодо злочину агресії Російської Федерації має бути розміщений у Гаазі.

Рютте та Зеленський вважають, що жоден наявний міжнародний механізм не може здійснювати юрисдикцію над злочином агресії, скоєним в Україні.

Нещодавно Рютте заявив, що Нідерланди ведуть переговори з низкою країн Європейського Союзу та поза його межами для того, щоб поставити Україні додаткові системи ЗРК Patriot.

Зазначимо, що повноваження чинного генсека НАТО Єнса Столтенберга завершуються в жовтні.

Сполучені Штати та інші члени НАТО мають обрати наступного генсека на саміті блоку, який пройде у Вільнюсі (Литва) 11-12 липня.

Однак нещодавно в ЗМІ з’явилася інформація, що країни-члени НАТО можуть попросити Столтенберга залишитися на посаді ще на один рік. Все через відсутність консенсусу щодо кандидатури його можливого наступника.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-20 13:35:33