Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Наразі Україна не має ясності щодо сигналів, які могли б бути отримані у Вільнюсі – Стефанішина

Україна вважає, що на липневому саміті НАТО у Вільнюсі має бути ухвалене рішення про політичне запрошення країни до членства в Альянсі. Водночас поки жодної ясності, чого очікувати від саміту немає.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю РБК-Україна.

– Коли ми перебуваємо напередодні майже п’ятисотого дня повномасштабної війни, ми чітко усвідомлюємо не тільки важливість перемог на фронті, а і геополітичну готовність до української перемоги. Тому, очевидно, саміт у Вільнюсі не може бути успішним або значимим без чіткої політичної ясності щодо членства України в НАТО, – сказала вона.

За словами Стефанішиної, немає жодних політичних або юридичних обмежень, які б не дозволили союзникам здійснити політичне запрошення України до членства.

На даний момент жодної ясності стосовно тих сигналів, які могли би бути отримані у Вільнюсі, в України немає. Є ряд пропозицій, але поки що такої готовності немає з боку Альянсу.

– Ми вважаємо, що на вільнюському саміті має бути ухвалене рішення про політичне запрошення України до членства з подальшим визначенням модальностей:  з врахуванням того, що триває війна, з урахуванням того, як ми її завершимо, коли ми її завершимо на полі бою, коли будуть політичні рішення, як буде реалізовуватись формула миру президента України. Є велика кількість складових, які мають бути визначені, – додала вона.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що одним із ключових результатів майбутнього саміту НАТО для України стане створення нового органу співпраці. А запрошення нашої держави до членства перебуває на стадії обговорення.

Джерело: РБК-Україна

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-26 09:28:03