Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Міжнародні вантажні перевезення України: тенденції ринку

На ринку міжнародних вантажних перевезень України у 2023 році панує невизначеність. З одного боку, війна негативно позначилася на економіці країни та призвела до зменшення обсягів вантажних перевезень.

З іншого – Україна є важливою транзитною державою, через територію якої пролягають ключові логістичні маршрути, що з’єднують Європу і Азію.

Це створює можливості для розвитку міжнародних вантажних перевезень в Україні, але одночасно вимагає від учасників ринку гнучкості та адаптації до змінних умов.

Згідно з даними міжнародної транспортної біржі Degruz.ua, на початок 2022-2023 років в Україні діяло понад 17 тисяч компаній, які займалися міжнародними перевезеннями.

Найпопулярніші міжнародні маршрути, якими їздять українські фури, можна переглянути в розділі біржі.

Що очікує міжнародні перевезення товарів з України в Європу

Підписання Україною угоди про транспортне безвізове співробітництво з Європейським Союзом у 2022 році відкрило нові перспективи для двосторонніх міжнародних автоперевезень, звільнивши українських перевізників від необхідності отримувати дозволи на рейси в країни ЄС.

Однією із явних конкурентних переваг українських водіїв стала відсутність необхідності дотримуватися Пакету мобільності, який встановлював правила для поліпшення умов роботи водіїв і був запроваджений на ринку транспортних послуг Європейського Союзу.

Після відмови західних перевізників їздити в Україну через війну, усі товарообіги між Україною і ЄС на сьогодні обслуговують українські компанії. Це надає значні можливості для розвитку транспортної галузі в країні.

Підписана угода має термін дії один рік, але Міністерство інфраструктури України планує розпочати переговори щодо її продовження, що демонструє бажання до довгострокового партнерства з Європейським Союзом.

Україні належить проявити наполегливість і вміння реалізувати свої можливості, щоби стати лідером на європейському ринку автомобільних вантажних перевезень. Хоча багато залежатиме від часу та обставин, важливо розуміти, що будь-яка криза також є можливістю – шансом зайняти нову нішу, раніше недоступну, і досягти того, що здавалося неможливим. У такі моменти справжня рішучість і інноваційний підхід стають ключовими факторами успіху.

Проте є й негативні тенденції, які впливають на зростання транспортних послуг і, як наслідок, зниження конкурентоспроможності транспортних компаній.

Однією з таких проблем є паливна криза 2022-2023 років. У середньому ціна комерційного дизельного палива в Європі зросла на 45,7%, а газомоторного палива – на 127,5%.

Вартість палива в Україні також піддавалась різким коливанням і фактично зрівнялася з ціною найближчих європейських сусідів.

Висновки та прогнози

Загалом, ринок міжнародних вантажних перевезень в Україні у 2023 році перебуває у стані невизначеності. Однак є потенціал для зростання, тож учасники ринку повинні бути готові до різних викликів і ризиків.

Основні перспективи ринку будуть пов’язані зі відновленням економіки країни та зростанням попиту на послуги логістичних компаній. Однак, ринок вантажних перевезень буде під впливом різних ризиків, таких, як збільшення цін на паливо та війна в Україні.

Важливою конкурентною перевагою українських водіїв є відсутність Пакету мобільності, а також відмова західних перевізників їздити в Україну через війну, що надає додаткових можливостей для українських компаній і відкриває перспективи для розвитку транспортної галузі.

вантажні перевезення, прогноз

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-03 11:15:08