Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Металообробка: які сучасні технології застосовуються в Україні

У світі, де технології стрімко розвиваються, металообробка залишається важливою галуззю, що забезпечує виробництво різних компонентів для інших галузей.

Без обробки металу не обходиться практично жодна сфера промисловості чи виробництва – починаючи від будівництва, машинобудування та нафтогазової промисловості й закінчуючи енергетикою та авіаційним напрямом.

В Україні, як у країні з багатими промисловими традиціями, ця галузь має великий попит й популярність, що дає змогу її активно розвивати.

У 2022-2023 роках в українських компаніях з металообробки значно зросли відсотки замовлень з-за кордону, особливо з європейських країн.

Це зумовлено високою кваліфікацією співробітників та економічною вигодою. Які найцікавіші технології застосовуються у процесі обробки металу в Україні – читайте далі.

Сучасні технології в металообробці

Обладнання для проведення робіт постійно вдосконалюється та модернізується, що сприяє підвищенню ефективності та точності процесів обробки металевих матеріалів.

Однією з таких технологій є числове програмне керування (ЧПК), яке дає змогу програмувати верстати для автоматичної обробки листового металу з високим ступенем точності та повторюваності.

Іншим прикладом сучасної технології є лазерне різання, яке застосовує лазерний промінь для високоточного різання металевих листів різної товщини.

Також варто відзначити використання абразивного водоструменевого різання, при якому вода з додаванням абразивних матеріалів використовується для різання твердих металів.

До сучасних технологій також можна віднести: 3D-друк металевих компонентів, магнітно-імпульсну обробку, ультразвукову обробку, що дає змогу розширити можливості обробки та створення складних виробів з металу на замовлення для різних промислових галузей.

Процеси обробки металу

Тут ми розглянемо перелік процесів, які можуть бути залучені в обробці металу на різних етапах. Кожен з них має свої тонкощі застосування та потребує певного обладнання, а також навичок фахівця.

Лазерне різання металу

Це високоточний процес, який застосовує лазерний промінь для різання матеріалу.

Українські підприємства активно впроваджують лазерні системи, щоб створювати металеві деталі з мінімальними термічними спотвореннями.

Токарні та фрезерні роботи

Ці види обробки металу є класичними методами, які досі широко застосовуються в українських майстернях. Токарні роботи дають змогу обробляти деталі, що обертаються, і проводити внутрішнє обточування, нарізку різьблення, профілювання поверхонь тощо.

Фрезерувальні роботи призначені для створення складних контурів та вирізування отворів різних форм. Токарка та фрезерування активно застосовується під час створення складних деталей з металу для промислових областей.

Зварювальні роботи

Зварювання – це процес з’єднання металевих елементів шляхом плавлення країв. Українські фахівці володіють різними методами зварювання, включаючи дугове зварювання, газове зварювання та зварювання під флюсом.

Найчастіше зварювання необхідне при створенні металевих конструкцій і корпусів.

Порошкове фарбування

Порошкове фарбування – це процес нанесення тонкого шару порошкової фарби на поверхню металевих виробів. Однією з основних причин, чому порошкове фарбування необхідне, є забезпечення захисту металевих поверхонь від корозії, абразивного зношування та впливу різних хімічних речовин.

Порошкова фарба утворює міцне та рівномірне покриття, що стійке до механічних впливів та збільшує термін служби виробу.

Приклади виробів з металу, що виробляються в Україні.

Як згадувалося раніше, процеси обробки металу застосовуються практично в усіх сферах виробництва, що робить спектр можливих виробів неймовірно великим.

Усе залежить лише від запитів замовника. Але найчастіше на замовлення виготовляються: деталі для сільгосптехніки, металеві корпуси, монтажні конструкції, захисні сітки, вали та втулки, сталеві фланці тощо.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-02 13:20:23