Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Медобладнання за завищеними цінами: злочинна схема за участю наших чиновників та російських підприємців

Ще у 2020 році приватне товариство з обмеженою відповідальністю, підконтрольне громадянину Росії, мало закупити за державний кошт 49 апаратів ультразвукової діагностики іноземного виробництва, щоб передати у лікарні різних областей України.

Загальна сума закупівель становила майже 87 мільйонів гривень.

Але, використовуючи спрощений режим закупівель, пов‘язаний із пандемією Covid-19, службові особи підприємства та представники ряду державних закладів охорони здоров’я організували схему закупівлі обладнання за завищеними цінами.

Частину апаратури придбали за ціною 1,7 млн грн, ще частину – за 1,9 млн грн.

Проведені експертизи показали, що на закупівлі одного апарату УЗД перевищення ринкової вартості становило від 600 до 700 тисяч гривень.

До того ж виявилося, що у закупленій техніці не вистачало деяких технічних засобів та акумуляторних батарей, спроможних забезпечити автономну роботу.

У результаті державі було завдано збитків майже на 32 млн гривень.

Лише Департамент охорони здоров’я Київської області під час закупівлі 11 апаратів УЗД втратив 8,5 млн грн.

Оперативники Департаменту стратегічних розслідувань, слідчі Головного слідчого управління Нацполіції спільно з Офісом генерального прокурора провели низку обшуків на території Києва, Київської, Харківської та Полтавської областей.

У процесі обшуків вилучили документацію, паспорти і державні нагороди РФ.

Наразі накладено арешт на кошти підприємства, яке здійснювало закупівлю медобладнання. Колишній уповноваженій особі з проведення закупівель у Департаменті охорони здоров’я Київської ОДА повідомлено підозру за ч. 2 ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Після проведення усіх процесуальних заходів буде вирішуватися питання щодо повідомлення підозр усім причетним до незаконної схеми.

Досудове розслідування триває.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-22 18:05:37