Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Львівські хірурги реконструювали пораненому воїну череп, очне яблуко, щелепи, обличчя

Щелепно-лицеві хірурги Національного реабілітаційного Центру Незламні здійснили справжнє диво – не просто врятували життя нашому захиснику, а й повернули його справжнє обличчя, яке понівечив уламок ворожого снаряда.

Під Вугледаром під час ворожого обстрілу 28-літній Петро отримав важку черепно-мозкову травму з деформацією черепа.

Це сталося рівно за рік від початку повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2023 року.

Петро з міста Яворів, що на Львівщині. Професійний військовий, закінчив Національну академію сухопутних військ у Львові. Його бригаді випало взяти участь у боях за Волноваху та долучитися до оборони Маріуполя.

І ось тепер, під Вугледаром, він ще з трьома захисниками повертався пікапом з бойового завдання. Автівку помітили окупанти та почали артилерійський обстріл. Пікап перекинувся.

Згодом прилетів ворожий дрон, аби розвідати чи є хто живий і чи треба добивати.

Дві години воїн стікав кров’ю і вдавав із себе мертвого.

Військові, які згодом приїхали на допомогу, доправили Петра до найближчої лікарні в Покровськ.

Захисник, каже, що запитав себе тоді: “Я, правда, вижив?”.

Його перевозять до Дніпра. А вже згодом звідти відправляють далі – на Львів. До Центру Незламні. На реконструкцію обличчя.

Комп’ютерна томографія, попри всі травми,  показала ще й неправильне положення очного яблука з втратою кісткової пластинки, яка тримає око. А також часткову відсутність трьох  кісток: виличної, скроневої і лобової.

А далі почалося магічне дійство: на основі КТ щелепно-лицьові хірурги склали віртуальний план реконструкції втрачених кісток зі спеціальної біосумісної пластмаси. Для ока виготовили титановий протез.

І нарешті призначили день операції.

Колись, певно, її вивчатиму поетапно, бо те, що зробили львівські хірурги, інакше, як дивом, не назвеш. Не останню роль відіграв і настрій воїна на успіх. Він вірив – йому повернули життя – повернуть і обличчя.

Для початку хірурги… зламали виличну кістку, оскільки вона неправильно зрослася після поранення. Її поставили в правильне положення та зафіксували пластиною.

Далі – реконструкція очного яблука. За допомогою титанового протезу хірурги піднімають та фіксують око. А насамкінець реконструюють лобну кістку.

Попереду у Петра реабілітація. Але він точно знає, що долучиться до звільнення нашої землі від окупантів.

Джерело і фото: Перше медичне об’єднання Львова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-28 12:40:22