Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Контрнаступ ЗСУ – генерал США Дуглас Лют назвав найскладніше тактичне завдання

Фото: Генштаб ЗСУ

Найскладнішим тактичним завданням для Збройних сил України під час контрнаступу є подолання оборонних споруд російських окупантів. Тому не варто очікувати швидкого просування.

Про це заявив в інтерв’ю Голосу Америки генерал-лейтенант армії США у відставці Дуглас Лют.

– Перед українським контрнаступом стоїть найскладніше тактичне завдання, яке тільки можна собі уявити. А саме – подолати стаціонарні оборонні споруди, – зазначив він.

Американський генерал нагадав, що війська РФ створили смуги мінних полів та перешкод (ровів та танкових пасток), лінії прямого вогню, завдають ударів із артилерії. Це все підкріплено ударними російськими вертольотами.

За словами Дугласа Люта, американські війська в таких умовах, не маючи сучасних винищувачів та артилерії, навіть не пробували б йти у наступ.

– Якби це робила американська частина, вона б виконувала завдання тільки за умови переваги в артилерії, якої українці не мають. І якби вона мала перевагу в повітрі.., а українці цієї переваги теж не мають. Тож ми нереалістично очікуємо, що українці зроблять на полі бою щось таке, що американські підрозділи навіть не спробували б, – наголосив генерал.

Він закликав не завищувати очікування від контрнаступу ЗСУ. Дуглас Лют уточнив, що вони мають бути реалістичними.

Потрібно розуміти, що просування українців “буде повільним”, супроводжуватиметься жертвами та втратами з українського боку, “оскільки вони не мають усіх необхідних можливостей”.

Генерал звернув увагу, що Україна, наприклад, не має достатніх потужностей для розмінування, а тому просування через мінні поля окупантів “відбувається набагато повільніше, ніж ми могли очікувати”.

– Тож я думаю, що тут потрібна доза реалізму з точки зору того, що українці намагаються зробити і як швидко вони можуть досягти успіху, – уточнив він.

Дуглас Лют вважає, що Україна поки не має достатнього військового потенціалу для перемоги.

Він пояснив, що ЗСУ потрібні артилерійські боєприпаси, багатофункціональні винищувачі F-16, а також високоточні далекобійні ракети ATACMS для ураження командних штабів, логістичних об’єктів та транспортної мережі РФ на окупованих територіях.

– Ця війна триває вже 18 місяців. І, чесно кажучи, Україна не має військового потенціалу, необхідного для перемоги. Тому я хотів би бачити тут більш агресивну позицію (у постачанні зброї Україні, – Ред.), – наголосив генерал.

Він додав, що пріоритетом, який озвучувався і на саміті НАТО у Вільнюсі, є подвоєння рівня військової підтримки України, щоб наша держава могла виграти цю війну.

Джерело: Голос Америки

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-11 12:58:20