Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Коли Медовий Спас 2023: дата й традиції

В Україні ми щороку відзначаємо три Спаси: Медовий, Яблучний та Горіховий. Спас є одним із найбільших, після Великодня, дванадесятих свят.

Сенс свята полягає в події об’явлення преображеного Христа апостолам і у глибокій людській подяці Богу за дані ним дозрілі плоди. Коли Медовий Спас 2023 і як його відзначають в Україні – читайте в матеріалі.

Коли в Україні Медовий Спас 2023: дата свята

Відомо, що з 1 вересня 2023 року Україна переходить на святкування церковних свят, які будуть відзначатися за новим календарем. Але цього року всі Спаси ми будемо все ще святкувати по-старому. Тому Медовий Спас, або як називають це свято в народі – Маковія, ми святкуватимемо 14 серпня. А от наступного року відзначатимемо Маковія 1 серпня.

Традиції на Медовий Спас 2023 в Україні

В цей день заведено освячувати мед та мак в церкві. Крім цього приносять й інші вироби з маку, букети, цілющі трави й воду. Вважається, що зібраний на Маковея мак має особливі цілющі властивості. До церкви не несуть м’ясо, вино та гроші, оскільки розпочинається Успенський піст.

Усі освячені продукти потрібно було з’їсти того ж дня чи поділитися з іншими.

Колись в цей день освячували воду в річках і озерах, після чого віряни купалися в них, щоб змити з себе гріхи та набратися здоров’я. А от на святковий стіл обов’язково ставили мед. До нього подавали млинці, коржики, робили медовуху. Також роздавали солодощі сусідам, допомагали літнім людям.

В цей день не можна працювати на городі, шити й прибирати. Бажати комусь горя, галасливо святкувати та голосно говорити (аби не непокоїти бджіл).

Прикмети на Медовий Спас 2023 

  1. Якщо в цей день йде дощ, то весь рік місцевість захищена буде від лісових пожеж.
  2. Якщо ластівки вже відлетіли або зібралися відлітати в теплі краї, то ночі будуть холоднішими.
  3. Якщо на Медовий Спас спекотно, весь наступний рік буде теплим і приємним.
  4. Якщо троянди вже відцвіли, це достеменна ознака закінчення літа.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-04 18:52:11