Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

З 19 червня у трьох областях заборонено купатися і ловити рибу – погіршуються показники води

Заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив на брифінгу, що з понеділка, 19 червня, на територіях Херсонської, Миколаївської та Одеської областей заборонено купатися та виловлювати рибу.

Це пов’язане з тим, що показники і річкової, і морської води суттєво погіршуються. Особливе занепокоєння у санітарних служб викликає ситуація в Одеській області. Тому Кузін закликає людей не користуватися водоймами, самим не виловлювати рибу та не купувати її в невстановлених місцях .

Водночас, за словами головного санітарного лікаря, на сьогодні епідемічна ситуація стабільна. Немає спалахів інфекційних захворювань, спостерігаються лише сезонні показники захворюваності на гострі кишкові інфекції.

Фахівці провели понад 1000 досліджень води — питної централізованої, децентралізованої, поверхневих водойм. Задіяли  прилади для швидкого аналізу питної води, які показують основні мікробіологічні показники води упродовж 18 годин.

Було встановлено, що вода зі свердловин, а також та, що подається централізовано в Миколаївській і Херсонській областях, є цілком безпечною – як за хімічними, так і за мікробіологічними показниками.

Зазначається, що найбільшу загрозу становлять індивідуальні колодязі. Оскільки вони були затоплені, там накопичився мул, в якому може бути все, що завгодно.

Людей, які повертаються в свої домівки після спаду рівня води, фахівці просять не використовувати для пиття та приготування їжі колодязною водою.

За словами Кузіна, вода і з колодязів, і з криниць не відповідає допустимим нормам як за хімічними, так і за мікробіологічними показниками.

Водночас Ігор Кузін розповів, яким буде алгоритм дій щодо індивідуальних колодязів, коли зійде вода.

Спочатку бригада ДСНС відкачає воду з підвалів та допоможе усунути завали. Після розчищення території почнеться робота з очищення самого колодязя: з нього викачають всю воду, промиють стіни від мулу та продезінфікують.

Представники місцевої влади наразі забезпечують жителів питною водою, а також надають таблетки для знезараження.

– Всю актуальну інформацію можна отримати у керівників об’єднаних територіальних громад або у сільських старост, – каже Кузін.

Джерело: LIGA.net

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-15 18:07:57