Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Зеленський пропонує Раді офіційно закріпити статус англійської мови – законопроєкт

Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт №9432 Про застосування англійської мови в України, яким пропонує  офіційно закріпити статус англійської як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні.

У документі, зареєстрованому в парламенті 28 червня, визначені категорії посад, кандидати на зайняття яких зобов’язані володіти англійською мовою:

  1. державної служби категорії А;
  2. держслужби категорій Б і В, перелік яких встановлюється Кабміном;
  3. голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників;
  4. військовослужбовців офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, перелік яких встановлюється урядом;
  5. поліцейських середнього та вищого складу Нацполіції, посад керівного складу інших правоохоронних органів, посад керівного складу служби цивільного захисту, перелік яких встановлюється Кабміном;
  6. прокурорів;
  7. у податкових та митних органах, перелік яких встановлюється урядом;
  8. керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, перелік яких встановлюється Кабміном.

У пояснювальній записці до законопроєкту наголошується, що документом передбачено офіційне закріплення статусу англійської мови як мови міжнародного спілкування в Україні, оскільки це необхідний стратегічний крок для повноправного членства в ЄС.

– Євроінтеграційні прагнення України визначають, зокрема, і визнання європейських стандартів у сфері мовної політики… Наразі Україна має статус кандидата у члени Євросоюзу, але все ще залишається відокремленою від ЄС мовним бар’єром. Порівняно з іншими країнами Європи Україна відстає в готовності громадян спілкуватися іноземною мовою, у тому числі англійською, – пояснюється в записці.

За даними на 2021 рік, Україна належить до країн із середнім рівнем володіння англійською мовою та посідає на 40-ву позицію в рейтингу із 112 країн світу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-28 12:55:23