Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Експерт розповів, чому польські військові не збили білоруські вертольоти, які залетіли в Польщу

1 серпня у повітряний простір Польщі незаконно зайшли два військові вертольоти збройних сил Білорусі. Проте збивати порушників не було потреби.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

На думку експерта, Польща могла б збити білоруські вертольоти, та такий розвиток подій був би малоймовірний.

– Якщо об’єктивно, то ні. Особливо з урахуванням того, що вони летіли на малій висоті і їх було складно виявити. Польська сторона знала про військові навчання в Білорусі, тому дивно, що в умовах, коли поруч перебувають тисячі “вагнерівців”, кордон не взяли під максимальну охорону, – зауважив Олександр Мусієнко.

На думку керівника Центру військово-правових досліджень, у польських військових не було нагальної необхідності відповідати вогнем на порушення повітряного простору білоруськими вертольотами.

Проте поляки мають розуміти, що наступного разу вертольоти можуть залетіти глибше на територію Польщі і тоді це буде новий виклик для влади країни.

Експерт вважає, що військові не наважилися б збивати вертольоти, тому що Польща і Білорусь не знаходяться у стані війни. Тому спочатку треба встановити зв’язок з екіпажем, повідомити про порушення і попередити про можливе застосування вогню, у разі продовження порушення повітряного простору Польщі.

– Одразу стріляти не можна… Лише коли країни у стані війни, на місцях можуть ухвалити рішення про знищення ворожого об’єкту без команди зверху, – сказав Олександр Мусієнко.

Нагадаємо, що подія сталася 1 серпня. Над польським селом Біловеж пролетіли два бойові вертольоти Білорусі – Мі-24 та Мі-8. Проте спочатку Варшава заявила, що порушення кордону не сталося.

Згодом Міноборони Польщі підтвердило проліт білоруських гелікоптерів. НАТО проінформували про інцидент.

Джерело: РБК-Україна

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-03 16:04:13