Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Вадим Карпʼяк про Шевченківську премію в умовах війни

Ведучий ICTV та телемарафону Єдині новини Вадим Карп‘як став членом нового персонального складу Комітету Шевченківської премії.

У 2024 році комітету доручено провести конкурс для відзначення видатних творів літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, присвячених героїчній боротьбі українського народу в повномасштабній війни з РФ.

За словами Вадима, для нього цінно, що наряду з підтримкою армії держава не забуває про культуру, адже це беззаперечна умова нашого існування.

– Ця премія – показник того, що держава робить все можливе для свого повноцінного функціонування, – коментує Карп’як.

Додає, що зосередившись на військовій підтримці країни, зараз варто також приділяти належну увагу і культурній політиці. Але каже, що тут не стоїть питання між армією і культурою.

– Державні витрати на культуру цього року – 0,29% від всього бюджету, якщо я не помиляюся. І якщо їх забрати з цільового призначення і передати на потреби армії, витрати на яку на сьогодні становлять 52% держбюджету України, – вона такої прибавки навіть не відчує. Якщо забрати цей неповний відсоток держвитрат із культури – вона без нього не виживе, – зазначив він.

Національна премію України імені Тараса Шевченка – одна з найвагоміших у нашій країні. Її вручають щороку, починаючи з 1961-го, за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва. Традиційно лауреатів оголошують 9 березня, у день народження Тараса Шевченка.

Новий склад комітету обиратиме переможця Національної премії імені Шевченка наступні три роки. Очолюватиме комітет премії колишній міністр культури Євген Нищук.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-03 12:53:19