Будівельні матеріали м.Ніжин Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Здорожчання кави у світі: скільки коштуватиме та яку не варто купувати

У світі стрімко почала дорожчати кава. Ціна на арабіку вже зросли на 20%, і на світових біржах сягнули рекордного показника за останні сім років.

Здорожчання кави у світі та в Україні

Один із найбільших експортерів арабіки у світі – Бразилія – нині страждає від погодних аномалій. Спершу в країні вдарили морози посеред літа, потім – посуха та знову морози.

Негода знищує кавові плантації, відповідно, через це підвищуються ціни на продукт.

За даними маркетологів, українець за тиждень випиває до 15 горняток кави. За світовими мірками, це небагато, однак за європейськими – попит на цей продукт у нас найбільший, і він продовжує зростати.

– Йде здорожчання на світових ринках до 15-30% на арабіку,  відповідно, буде таке ж здорожчання і на нашу каву, – попереджає економіст Євген Невмержицький.

Експерт зауважує, що такого подорожчання покупці можуть навіть не відчути. Бо, за його словами, ціна самих зерен становить менше 10% від вартості кави як продукту.

– Хоча, якщо казати про умови ведення бізнесу, можливості імпорту, податки тощо, то здорожчання кави в Україні може бути більшим за світове, – додає Невмержицький.


Зайва вага і серцево-судинні захворювання від кави

За словами лікаря-дієтолога Ольги Безуглої, негативні наслідки для здоров’я спостерігаються під час багатьох клінічних досліджень, коли доза кофеїну перевищує 400 міліграм.

– Якщо ви споживаєте більше п’яти горняток кави на день, то матимете підвищений ризик серцево-судинних захворювань, – пояснює дієтолог.

Також, додає Ольга, є ще й ризик набрати зайву вагу. І причина тут уже не у кофеїні.

За даними соцопитувань, більше половини українців п’ють ароматний напій із молоком і цукром, а дехто – ще й сиропи додає.

За інформацією баристи, жінки полюбляють лате, а чоловіки – еспресо, американо.

Втім, найбільше лікарів та експертів зі здорового харчування непокоїть інше вподобання українців – кава розчинна.

– Кава із молоком або в пакетиках кава розчинна із доданим сухим молоком має більшу калорійність, нутрицептичний вуглеводний і жировмісний склад. Це може навіть вважатися їжею, а не напоєм, – запевняє дієтолог.

Кавова залежність – погані наслідки для організму

У наркологічному центрі попереджають: звичка пити багато кави може навіть перерости у залежність, схожу на алкогольну.

– Кава виробляє певні нейромедіатори, задіяні у центрі задоволення – дофамін, серотонін. І коли ми звикли отримувати ці нейромедіатори із вживання кофеїну, відповідно, наш мозок хоче отримати задоволення найкоротшим шляхом, – пояснює психолог наркоцентру Тетяна Димко.

Однак не варто й вважати каву суцільним злом. Згідно із дослідженнями, помірне її споживання – до двох чашок за день – зменшує ризик раку печінки та позитивно впливає на роботу серця і судин.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2021-08-02 18:03:14