Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Юрій Щиголь – звільнений з посади керівника Держспецзв’язку 20 листопада 2023

У понеділок, 20 листопада, Кабінет міністрів України звільнив з посад керівництво Державної служби спецзв’язку та захисту інформації України. Чиновників підозрюють у заволодінні 62 млн грн.

Про кадрові рішення повідомив постійний представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Звільнення керівництва Держспецзв’язку

Уряд звільнив Юрія Щиголя з посади голови Державної служби спецзв’язку. Він обіймав цю посаду з липня 2020 року. А до того проходив військову службу на оперативних та керівних посадах у Службі безпеки України.

Зараз дивляться

На посаді керівника Держспецзв’язку Юрій Щиголь займався проєктом Армія дронів, мета якого – забезпечення українських військових безпілотниками на фронті. Програма була заснована в липні 2022 року, її запустили Держспецзв’язку, Генштаб ЗСУ, Міноборони та Міністерство цифрової трансформації на платформі United24.

Крім того, Кабмін звільнив Віктора Жору з посади заступника голови Держспецзв’язку. Він займався питаннями цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Цю посаду Жора обіймав із січня 2021 року.

Виконання обов’язків голови Держспецзв’язку тимчасово покладено на першого заступника Дмитра Маковського.

У чому підозрюють керівництво Держспецзв’язку

20 листопада НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили про викриття організованої групи до якої входило керівництво Держспецзв’язку.

За версією слідства, члени групи заволоділи державними коштами в розмірі понад 62 млн грн.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Як встановило слідство, протягом 2020-2022 років власник групи компаній у змові із керівництвом відомства створили схему заволодіння бюджетними коштами, які виділялися на закупівлю обладанання та програмного забезпечення.

До схеми були залучені дві підконтрольні компанії. Закупівлю обладнання та ПЗ засекретили, щоб не проводити відкриті торги.

Із зазначеними компаніями державне підприємство, підпорядковане Держспецзв’язку, уклало договори на постачання ПЗ та послуг. У 2021-2022 роках були перераховані кошти на понад 285 млн грн.

Однак реальна вартість програмного забезпечення, придбаного в іноземного виробника, становила 223 млн грн.

Тобто різниця перевищувала 62 млн грн. Цими коштами, за версією слідства, і заволоділи учасники схеми.

Вони вивели гроші на рахунки підконтрольних компаній за кордоном, щоб у подальшому їх легалізувати та розподілити між собою.

Наразі підозрюваними в справі є шість осіб:

  • голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь та його заступник;
  • гендиректор та співробітник державного підприємства;
  • власник групи компаній (організатор схеми) та один його працівник.

Їхня дії кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Фігурантам загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-20 14:00:35