Яловичина у вершковому соусі: як приготувати м’яке м’ясо в духовці
![](https://nizhyn.in.ua/wp-content/uploads/2025/02/yalovychyna-u-vershkovomu-sousi-yak-prygotuvaty-myake-myaso-v-duhovczi-780x470.jpg)
Ця страва стане справжньою окрасою вашого столу. Завдяки вершковому соусу м’ясо набуває неймовірної ніжності й соковитості.
Як приготувати яловичину у вершковому соусі з грибами та без них, які спеції додати для яловичини та зробити так, щоб м’ясо вийшло м’яким та ніжним – читайте в нашому матеріалі.
Яловичина у вершковому соусі в духовці: рецепт
Інгредієнти:
- яловичина – 600 г
- цибуля – 1-2 шт.
- вершки (10%) – 300 мл
- вода – 300 мл
- борошно пшеничне – 1 ст. л.
- олія – для смаження
- сіль, свіжомелений перець – до смаку
- петрушка для прикрашання – до смаку
Приготування:
- Яловичину промийте холодною водою та обсушіть. Наріжте її на порційні шматочки поперек волокон, щоб м’ясо вийшло ніжним.
Розігрійте в сковороді олію, обсмажте м’ясо з обох сторін до рум’яної скоринки та перекладіть його у вогнетривку форму для запікання. - Почищену цибулю наріжте тонкими кружальцями та обсмажте на олії, в якій смажилося м’ясо, до напівготовності. Додайте цибулю до м’яса й тушкуйте разом ще 10 хвилин.
- У вершки влийте воду, всипте борошно, добре перемішайте та процідіть через сито, щоб не було грудочок. Злегка посоліть та поперчіть.
- Цибулю перекладіть до м’яса, додайте сіль та перець, перемішайте.
- Полийте соусом м’ясо з цибулею.
- Скільки тушкується яловичина – загальний час приготування яловичини 1 година 45 хвилин. Запікайте її у попередньо розігрітій до 190 градусів духовці 45 хвилин, накривши форму кришкою. Потім температуру зменште до 170 градусів і тушкуйте ще близько 1 години. За 15 хвилин до закінчення приготування, кришку зніміть.
Подайте яловичину у вершковому соусі до столу гарячою, прикрасивши нарізаною петрушкою. Смачного!
Хочете зробити цю страву ще цікавішою – приготуйте яловичину у вершковому соусі з грибами. Гриби (печериці чи гливи) потрібно нарізати скибочками та обсмажити до напівготовності, а потім додати до м’яса разом з цибулею. Гриби надають страві насиченого смаку та аромату.
Як зробити так, щоб яловичина була м’якою: правила
- Вибір правильної частини м’яса. Для тушкування у вершковому соусі краще обрати вирізку, ошийок чи лопатку. Ці частини м’яса мають достатньо м’яку структуру й гарно розм’якшуються під час приготування.
- Правильне нарізання м’яса. Його потрібно нарізати поперек волокон – це основне правило, щоб яловичина була ніжною.
- Тривале тушкування. Яловичина стає м’якою після достатньо довгої термічної обробки на слабкому вогні.
Які приправи додати до яловичини
Для яловичини ідеально підходять такі спеції:
- Класика: сіль, чорний і горошини запашного перцю.
- Ароматичні трави: розмарин, чебрець, орегано.
- Коренеплоди: селера, петрушка, пастернак.
- Інші добавки: часник, лавровий лист.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-05 11:44:00