Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Які шкідливі вуглеводи насправді корисні: неврологи назвали чотири продукти, незамінні для мозку

Хліб, мед, сухофрукти і картопля – вуглеводи, що забезпечують мозок енергією.

Це стверджує доктор медичних наук, керівник Центру розсіяного склерозу університету RUSH у Чикаго, невролог Аугусто Міравалле.

За словами лікаря, основним джерелом енергії для мозку є глюкоза — тип цукру, який походить із вуглеводів, які ми їмо та п’ємо.

Зараз дивляться

Не відмовляйтеся від вуглеводів

Хоча вуглеводи важливі для функціонування мозку, зокрема для покращення психічного здоров’я та уповільнення зниження когнітивних здібностей, дуже важливо обирати здорові складні вуглеводи, для розщеплення яких організму потрібно більше часу. Тож не викає стрибків цукру в крові.

Проте є, принаймні, чотири “поганих” вуглеводи, які, попри все, корисні для мозку

Доктор Міравалле наводить перелік.

Хліб – усьому голова

Люди часто помилково вважають хліб нездоровою їжею. Але цільнозерновий хліб (разом з іншими цільнозерновими продуктами) є здоровим джерелом вуглеводів, які корисні для вашого мозку.

Цільні зерна, крім усього іншого, багаті на вітаміни групи В, які покращують неврологічне функціонування  мозку.

Обирайте картоплю “в мундирі”

Коли говоримо про картоплю, то більшість уявляє собі картоплю фрі, картопляне пюре або картопляні чипси. Усе це дійсно  не можна віднести до здорової їжі.

– Але насправді картопля є чудовим джерелом необхідних мозку вуглеводів, якщо вона не смажена, не змащена маслом чи не посипана сиром, – каже невролог.

Картопля багата на калій, який може передавати до мозку нервові сигнали, необхідні для навчання та запам’ятовування. Калій також протидіє натрію, допомагаючи підтримувати електролітний баланс.

Картопля “в мундирі” також дасть вам додаткову кількість клітковини. Таку картоплю разом зі шкіркою можна навіть обсмажувати з додаванням оливкової олії та свіжої зелені. Це один із найкорисніших способів приготування цього коренеплоду.

Сухофрукти – занадто солодкі, але корисні для мозку

Хоча  багато хто впевнений, що свіжі фрукти кращий варіант, сухофрукти  можуть бути хорошим джерелом клітковини та природного цукру.

А ще – антиоксидантів, які потенційно можуть знизити ризик розвитку дегенеративних захворювань мозку .

Дослідження показують, що, приміром, споживання  фініків може захистити від запалення та окислювального стресу клітини мозку .

Мед – натуральний підсолоджувач

Невролог наголошує, що рафінований цукор дійсно посилює запалення та прискорює процес зниження когнітивних функцій.

Більше того, раціон з високим вмістом цукру також пов’язані з психічними розладами, такими як депресія.

– А от натуральні підсолоджувачі, такі як мед, мають протилежний ефект, – каже доктор Міравалле.

Дослідження показують, що споживання меду може покращити пам’ять і захистити центральну нервову систему.

Невролог наголошує, що ніколи не пізно змінити свій раціон, щоб покращити здоров’я, зокрема, й роботу мозку.

Джерело: Parade

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-22 16:20:48