Будівельні матеріали м.Ніжин Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як приготувати різдвяний штоллен – рецепт

Напередодні Різдва традиційно готують німецьку страву штоллен.  Його випікають за 3-4 тижні до свята. 

Штоллен – традиційна німецька випічка, яка своєю формою й білим кольором повинна була «нагадувати» загорнутого в пелюшки Христа-немовлятко.

Вперше штоллен письмово згадувався в 1329 року в Наумбурзі на Заалі як різдвяне підношення місцевому єпископу. Тоді Штоллени вживалися в їжу в різдвяний піст, тому дріжджове тісто готувалося на воді з додаванням ріпакової олії.

Складові до різдвяного кекса штоллен

  • 200 мл молока
  • 50 г свіжих пресованих дріжджів
  • 75 г цукру
  • 250 г вершкового масла (+ 50 г для змащування готового кекса)
  • 700 г борошна
  • 250 г смаженого мигдалю
  • 0,5 ч. ложки солі
  • 50 г лимонних цукатів
  • 50 г апельсинових цукатів
  • 350 г родзинок
  • 50 г темного рому
  • сік і цедра 1 лимона
  • ванільний цукор, кориця мелена до смаку
  • цукрова пудра
  • вершкове масло для змащування

Як приготувати німецький штоллен

  1. Родзинки промити, обсушити і замочити на ніч у ромі. Борошно просіяти.
  2. Для опари молоко підігріти, розвести в ньому дріжджі, додати 1 ст. ложку цукру і 1/4 частину просіяного борошна. Залишити на 30 хвилин в теплому місці. Коли на опарі з’являться бульбашки – опара готова, можна замішувати тісто.
  3. Всипати в опару решту просіяного борошна, додати розтоплене і охолоджене вершкове масло, сіль, цукор і замісити тісто. Сформувати з тіста колобок, накрити його рушником і дати підійти в теплому місці.
  4. Тим часом посікти мигдаль, порізати цукати. Тонким шаром зняти цедру і вичавити сік з лимона.
  5. Тісто обім’яти, додати горіхи, цукати, родзинки (можна додати 1-2 ложки рому, в якому вони замочувались), сік і цедру лимона, мелену корицю і ванільний цукор. Тісто виходить досить густе і щільне, місити його важкувато.
  6. Залишити тісто підходити на 2-3 години, за цей час слід обім’яти його 2 рази.
  7. Розділити тісто на дві рівні частини. Кожну несильно розпластати, качалкою зробити поздовжні жолобки по центру і скласти вдвоє.
  8. Широке деко застелити пергаментом для випічки, викласти на нього обидва штоллени на відстані один від одного не менше 5 см. Поставити у тепле місце (на плиту над увімкненою духовкою) на 30-40 хв., щоб тісто ще раз підійшло.
  9. Духовку розігріти до 200 градусів. Випікати штоллен 15 хвилин у гарячій духовці, потім температуру зменшити до 170 градусів і пекти ще 45 хвилин.
  10. Готові штоллени дістати з духовки. Ще теплими щедро змастити розтопленим вершковим маслом і густо посипати цукровою пудрою.
  11. Повністю охолоджені різдвяні кекси загорнути в пергамент і покласти у сухе холодне місце на 3-4 тижні.
  12. У свято Різдва розмотати штоллени, порізати на скибочки і подати разом з іншими святковими смаколиками.

Прості рецепти на Новий рік

На Новий рік можна приготувати безліч простих, але смачних страв. Наприклад, фаршировані перці, запечену курку та безліч салатів. Рецепти страв на Новий рік читайте у матеріалі.

Читайте останні новини України та світу на каналі  в Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2020-12-23 14:00:59