Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як правильно варити кальмара – поради та покроковий рецепт

Морепродукти – це дуже цінний дієтичний продукт, багатий на білок, і кальмари не виняток. Але багато хто стикається з тим, що після приготування м’ясо кальмара стає схожим на гуму, і його важко жувати. Як правильно зварити кальмара, щоб він був ніжним та м’яким, читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Як почистити кальмара

Кальмари продаються у свіжому та замороженому вигляді. Перед приготуванням із свіжого кальмара потрібно зняти шкіру. Для цього тушку ошпарюють окропом так, щоб гаряча вода відразу стікала.

Можна покласти кальмарів на решітку та поставити її в мийку. Після цього вилити на тушки половину окропу, перевернути їх і вилити окріп, що залишився, на інший бік.

Зараз дивляться

Потім потрібно покласти кальмара на дошку і, притримуючи його однією рукою, стягнути з тушки шкіру, як панчоху. Після цього тушку необхідно промити під холодною проточною водою і видалити нутрощі та хітинову пластинку.

Заморожені тушки кальмарів продаються очищеними. Вам доведеться лише видалити хітинову пластинку і можна їх готувати. Але для початку заморожених кальмарів потрібно помістити в холодильник, щоб вони повільно розтанули.

Як варити кальмара – класичний спосіб

Зазвичай підготовлену тушку кальмара опускають у киплячу підсолену воду і варять дуже короткий час, після чого одразу виймають з окропу. Але цей спосіб має одну суттєву ваду – вам потрібно буде стояти над каструлею з секундоміром, а якщо ви переварите кальмарів, то вони будуть гумовими.

Крім того, час варіння залежить від розміру тушок та способу їх попередньої обробки:

  • охолоджені цілі тушки – 2 хвилини;
  • заморожені тушки – 1 хвилину;
  • маленькі кальмари “бебі” – 1 хвилину;
  • щупальця та кільця -1 хвилину.

Якщо ви перетримали кальмари в окропі, їх доведеться варити ще не менше 40 хвилин, щоб вони знову розм’якшилися, але ідеального смаку після такого виварювання вже не буде.

Як варити кальмари – ідеальний спосіб

Існує ще один спосіб приготування кальмарів, для якого вам не знадобиться ні таймер, ні кулінарний досвід. Кальмари з першого разу вийдуть ідеально!

Для цього зробіть таке:

  1. Поставте на найсильніший вогонь каструлю із водою. Додайте у воду сіль за смаком, лавровий лист та суміш перців горошком. Також можна додати за бажанням насіння кропу, корінь або стебло селери.
  2. Доведіть воду до кипіння, опустіть у окріп підготовлених кальмарів.
  3. Після того як ви поклали кальмарів у каструлю, температура води падає, і вона перестає кипіти. Тепер потрібно дочекатися, щоб вода знову закипіла.
  4. Як тільки почне кипіти, вимкніть вогонь, накрийте кришкою каструлю і винесіть на холод.
  5. Дайте кальмарам охолонути у воді, виймайте тушки та використовуйте для приготування смачних салатів та інших страв із морепродуктами.

За такого способу приготування ви ніколи не переварите кальмари. І навіть якщо це ваш перший кулінарний досвід, морепродукти вийдуть дуже ніжними та смачними.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-05 12:42:58