Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Хакери з Sandworm кібератакували енергооб’єкти України у жовтні 2022

Росія здійснила кібератаку на українську енергосистему, яка призвела до відключення електроенергії в деяких районах України в жовтні 2022 року.

Про це заявила американська фірма з кібербезпеки Mandiant, що входить до складу Google, у звіті в четвер, 9 листопада.

– Ця атака є останнім розвитком російського потенціалу кіберфізичних атак, який стає дедалі помітнішим після вторгнення Росії в Україну, – йдеться у звіті.

Це перший випадок, про який стало відомо, незважаючи на те, що він стався понад рік тому.

Зараз дивляться

Хакерська група, відома під псевдонімом Sandworm, одночасно з ракетним ударом відключила автоматичні вимикачі на електричній підстанції, що призвело до відключення електроенергії.

Потім, щоб замести сліди, вона запустила новий варіант шкідливого програмного забезпечення CADDYWIPER, йдеться у звіті.

– Методи, використані під час інциденту, свідчать про зростаючу зрілість російського наступального арсеналу операційних технологій (ОТ), включно зі здатністю розпізнавати нові вектори ОТ-загроз, розробляти нові можливості та використовувати різні типи ОТ-інфраструктури для здійснення атак, – йдеться у звіті.

Використовуючи методи LotL, зловмисник, ймовірно, скоротив час і ресурси, необхідні для проведення кіберфізичної атаки. І хоча Mandiant не вдалося визначити початкову точку вторгнення, їхній аналіз показує, що OT-компонент цієї атаки міг бути розроблений лише за два місяці.

– Це вказує на те, що загрозливий суб’єкт, найімовірніше, здатний швидко розробити аналогічні можливості проти інших OT-систем різних виробників оригінального устаткування (OEM), які використовуються в усьому світі, – ідеться в документі.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Що відомо про Sandworm

Імовірно, Sandworm є підрозділом кібернетичної війни російської військової розвідки ГРУ. Зазначається, що спільна діяльність Sandworm і ГРУ спостерігалася з 2009 року.

– Основним центром діяльності угруповання впродовж тривалого часу є Україна, де впродовж останніх десяти років воно (угруповання Sandworm, – Ред.) проводило кампанії руйнівних і деструктивних атак із використанням шкідливого ПЗ wiper, зокрема й під час вторгнення Росії у 2022 році, – ідеться у звіті.

За межами України група продовжує здійснювати шпигунські операції, які мають глобальний характер і свідчать про далекосяжні амбіції та інтереси російських військових в інших регіонах, пише Mandiant.

Обвинувальні висновки пов’язують групу з Головним центром спеціальних технологій (також відомим як ГЦСТ і військова частина 74455).

З огляду на глобальну активність Sandworm і нові можливості OT, Mandiant закликало власників OT-активів вжити заходів щодо зниження цієї загрози.

Інші операції Sandworm

У вересні 2023 року у звіті Національного центру кібербезпеки Великої Британії повідомлялося, що Sandworm встановлювала на мобільні телефони українських військових шкідливе ПЗ Infamous Chisel.

Крім того, Sandworm була одним із хакерських угруповань, яке брало участь в атаці по Україні 24 лютого 2022 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-09 18:02:51