Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Вишуканий кокован: класичний рецепт півня у вині


Кокован, або просто петух у вині – вишукана страва французької кухні, яку не складно, маючі всі інгредієнти, приготувати в домашніх умовах.

За запропонованим нами рецептом у вас вийде дуже ніжна та ароматна страва, яку варто подати на святковий стіл.

Кокован: рецепт

Якість вина для приготування цієї страви має значення. Обирайте свідомо. Для додаткового аромату та смаку можна додати моркву чи селеру.

Інгредієнти:

  • курка – 1 шт.
  • цибуля ріпчаста чи біла – 1 шт.
  • часник – 4 зубки
  • печериці – 350 г
  • борошно пшеничне – 3 ст. л.
  • червоне вино сухе – 2 склянки
  • чебрець – 2 гілочки
  • прованські трави – 1 ч. л.
  • лавровий лист – 2 шт.
  • сіль, чорний мелений перець – до смаку
  • цукор – дрібка
  • вершкове масло – 60 г
  • оливкова олія – для смаження

Загальний час приготування близько 1,5 години.

Приготування:

  1. Петуха миємо та нарізаємо на порційні шматки.
  2. У великій сковороді розігріваємо оливкову олію. Додаємо нарізану півкільцями цибулю та обсмажуємо на середньому вогні до золотавого кольору, близько 8 хвилин.
  3. Промиті печериці нарізаємо і викладаємо у сковороду. Готуємо ще 10 хвилин.
  4. Потім додаємо пропущений через прес часник і готуємо, помішуючи, близько 30 секунд.
  5. В інший глибокій каструлі чи сковороді з товстим дном розігріваємо ще трохи оливкової олії. Додаємо шматочок масла. Смажимо з усіх боків до золотавої скоринки.
  6. До цибулево-грибної суміші додаємо борошно і перемішуємо, щоб не було грудочок.
  7. Отриманий соус викладаємо до курки та вливаємо вино.
  8. Додаємо спеції: сіль, перець, гілочки чебрецю, дрібку цукру, прованські трави та лавровий лист.
  9. Доводимо ставу до кипіння та зменшуємо вогонь. Накриваємо кришкою і готуємо, іноді перемішуючи, близько 1 години.
  10. Коли кокован буде готовий, знімаємо страву з плити та залишаємо під кришкою на 15-20 хвилин.
  11. Подати кокован можна з улюбленим гарніром – картопляним пюре, рисом, овочевим салатом або й просто свіжим хлібом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 17:32:48