В Україні стрімко здорожчало сало: які ціни у Ніжині

В Україні традиційне сало, яке ще донедавна було доступним майже кожному, стрімко перетворюється на справжній делікатес. За останній час ціни на нього зросли настільки, що навіть завзяті поціновувачі замислюються, де знайти дешевший варіант.
У жовтні 2025 року рівень інфляції на Чернігівщині становив 1%, тоді як загалом по Україні — 0,9%. Найбільше в області здорожчали яйця та сало, а здешевшали цукор і рис.
Про це нещодавно повідомляли на сайті Суспільне з посиланням на Головне управління статистики у Чернігівській області.
Раніше ми писали: «Золоті» яйця: скільки в Ніжині коштує десяток
На споживчому ринку області ціни на яйця підвищиися — на 14,9%; на сало — на 14,6%.
Українське сало, яке ще донедавна було звичним продуктом, тепер часто називають «білим золотом».


Фото – сало на ніжинському ринку. Фото МайНіжин
Журналісти MYNIZHYN дізнавалися в яку ціну на сьогоднішній день суто український продукт – сало.

Отже, ціна на сало за кілограм на ніжинському ринку та у м’ясних кіосках такі
- 175 грн
- 180 грн
- 200 грн
- 280 – 300 грн з прошарками м’яса.
- Також продавці пропонують обрізки за 100 грн кілограм.
«Поки що в нас така ціна на сало – говорить продавчиня Олена – а там будемо бачити, як змінюватимуться ціни. Але сало зараз навіть трохи подешевшало».
На ринку продавців більше аніж покупців і чому так відбувається- відповідь очевидна.

Чому сало так здорожчало
Зростання вартості сала пов’язане насамперед із підвищенням цін на корми, електроенергію та ручну працю. За словами фермерів, утримання свиней стало економічно невигідним: щоб виростити порося, потрібно близько року, а витрати на зерно й догляд значні. Через це багато господарів просто відмовляються від цієї справи.
До того ж в Україні залишилося небагато сальних порід свиней. Великі ферми зосереджені на виробництві м’яса, а не сала, тоді як сальні свині переважно вирощуються у приватних домогосподарствах. Війна лише поглибила проблему — чимало господарств припинили роботу, тому країна почала активніше імпортувати сало з-за кордону.
Як вибрати якісне сало
Фахівці радять звертати увагу на походження продукту. Найкраще купувати сало на ринках або ярмарках, де є можливість перевірити його свіжість. Є навіть простий лайфгак: якщо покласти шматок сала на гарячу сковорідку і воно починає пінитися, це ознака того, що свиню годували хімічними добавками.
Не секрет, що сало – улюблений національний продукт українців. Воно входить до складу безлічі рецептів: котлети, домашні ковбаски, рулети та ін. Продукт залишається неперевершеною закускою в будь-якому вигляді: солоному, маринованому, вареному, копченому.
Пропонуємо до вашої уваги декілька цікавих рецептів, котрі допоможуть без особливих зусиль, швидко приготувати смачне сало.
Сало ароматне запечене
В салі зробити гострим ножем проколи. Натерти сумішшю (часник, перець чорний мелений, перець духмяний, гвоздика, сіль). Гвоздику та перці можна розтерти в макітрі, туди ж додати часник порізаний шматочками та сіль, знову розтерти, щоби часник цілком розтерся.
Сало натерти цією сумішшю, а також трохи покласти суміші в проколи, які зробили в салі та залишити маринуватися сало на 1-1,5 год. Далі, помістити в рукав для запікання та запікати до готовності приблизно 1 годину. Коли сало буде готове, витягнути з духовки та одразу поставити під прес на холод на 2 години.
Домашнє пряне сало
Сало поскоблить, крупно порізати, зробити надрізи та покласти в них часник, не економлячи, натерти сіллю. Дві ложки гострої аджики змішуються з чотирма – зернової гірчиці, і цим складом добре обмащуються всі скибочки. Далі трамбувати в контейнер і пересипати журавлиною або брусницею. Посудина щільно закривається і виставляється на холод на п’ять днів. Смак кінцевого продукту неперевершений!
Смачного!
Вас може зацікавити: Ціни в супермаркетах Ніжина: що подорожчало найбільше у жовтні–листопаді
Джерело: mynizhyn.com
2025-11-20 09:01:14





























