Свято Спаса: скільки коштує святкова випічка у Ніжині
06 серпня українці відзначають церковне свято Преображення Господнє, в народі більш відоме як Спас. Раніше воно припадало на 19 серпня, але з переходом Української Православної Церкви на новий календар, дата змінилася. Традиції святкування особливі, прихожани йдуть до церкви зі святковими кошиками, в які кладуть яблука, груші та інші фрукти, а також випічку для освячення.
Журналісти MYNIZHYN пройшлися вулицями міста, аби з’ясувати, де та за скільки можна придбати смаколики до святкового столу.
Багато пиріжків різних виробників представлено на ринку. Тут великий асортимент, і можна придбати випічку на різний смак: у продажі є булки, рулети, пиріжки здобні та дріжджові, з різними начинками. Найнижча ціна на пиріжки стартує від 7 грн. Начинка в таких пиріжках – фруктова: вишнева, абрикосова чи яблучна. З маком уже дорожче — 8 грн. В іншої продавчині бачимо пиріжки уже за 10 грн — з яблуками або з яблучним повидлом.
Фото: Пиріжечки на ринку
Для сім’ї радять взяти упаковку пиріжків — чотири шт за 45 грн, або іще, як варіант рулет “Макова насолода” або з вишнею. Обоє по 40 грн.
Якщо дуже хочеться, але задорого, то можна купити половинку рулету — від 22 до 25 грн на різних точках продажу. Або ще є “Маківник” за 29 грн. Булки-завитки можна купити на ринку за 25 грн з яблучним повидлом, за 30 грн з маковою начинкою.
Фото: Булки та рулети на міському ринку
Пиріжки на вулиці Гоголівській найдешевші з маком — по 10 грн. У іншому кіоску в наявності є пиріжки з різними начинками: з маком, сиром, яблуками, персиками, але вже дорожче — по 16 грн.
В супермаркетах також можна придбати випічку на різний смак. В АТБ пиріжок з маком обійдеться в 15.50 грн, рулет з маком 41.40 грн, до речі тут є рулет з маково-вишневою начинкою: такий коштує 50 грн.
Фото: Рулет з цікавим поєднанням начинок з АТБ
У Форі половинка рулету “макова насолода” коштує 35. 90 грн, тут же є і інший маковий рулет за 29.50 грн або рулети з яблуком за 26.90 грн.
У супермаркеті Trash знайшли булочку «Апетитна» — здобна, з родзинками за 27.90 грн.
І хоча і асортимент великий — можна підібрати собі до смаку, і враховуючи можливості власного гаманця, але звичайно ніяка магазинна випічка не зрівняється з домашньою.
“Пам’ятаю як в 13 років спекла перший пиріг: яблучну “Шарлотку” і відтоді готую”
Нам вдалося поспілкуватися з однією з ніжинських господинь, яка поділилася з нами власними секретами випічки, а також рецептом.
Людмила Калініченко, 37 років
Фото: Людмила Калініченко
“Готую вже давно. Пам’ятаю як в 13 років спекла перший пиріг: яблучну “Шарлотку” і відтоді готую. В нас вдома випічка на столі досить часто: печемо кілька разів на тиждень. Кожен ранок готую для дітей млинці. Іноді для красивого рожевого кольору додаю в тісто трохи соку буряку. Такі млинці моя молодша доня просто обожнює! Моєму старшому 15 років, і він хоче хлопець, але вміє багато що самостійно готувати.
Користуюся електродуховкою, але іноді випікаю коржі для торту чи пироги і просто на сковорідці, мушу зазначити, виходить нічим не гірше, а клопотів при цьому менше. Розпушувач не використовую, вважаю, що краще погасити соду оцтом, так як це робили завжди наші мами та бабусі. На свято Спаса у нас теж своя домашня випічка. Діти дуже люблять пиріжки з маком, мабуть, як і більшість із нас”.
Пані Людмила люб’язно поділилася з нашими читачами рецептом смачного пирога.
Пиріг зі сливами
Потрібно:
- 750-800 грам слив, розрізати кожну навпіл, видалити кісточки;
- цукрова пудра для посипання.
Для тіста:
- 270 г борошна;
- 125 мл молока;
- 50 г цукру;
- 15 г свіжих дріжджів;
- 1 яйце;
- 50 грам вершкового масла, розтопити.
Для посипки:
- 100 г борошна;
- 60 г цукру;
- 70 г вершкового масла, добре охолодити;
- 1 ч. л. меленої кориці.
Приготування:
- Молоко, цукор та дріжджі помістити в глибоку миску чи чашу планетарного міксера і збити до повного розчинення дріжджів.
- Додати яйце й ще раз збити.
- Додати борошно та вершкове масло. Замісити м’яке і досить липке тісто. За допомогою планетарного міксера місити 3-4 хвилини на середніх обертах або 8-10 хвилин руками. Добре вимісене тісто повинно гарно тягнутись.
- Щільно накрити миску з тістом харчовою плівкою або злегка вологим кухонним рушником і залишити у кухні на 1 годину 30 хвилин ферментувати та підходити.
- Коли тісто виросло майже вдвічі, перекласти його у роз’ємну форму розміром 18х30 см для прямокутної або у круглу 26 см в діаметрі й руками розплющити тісто у формі, так, щоб тісто повністю покрило форму тонким шаром.
- Викласти на тісто рядами сливи так, як показано на фото.
- Приготувати хрустку посипку для пирога. Для цього усі інгредієнти помістити у чашу блендера і збити до однорідності.
- Якщо блендера немає, тоді масло швидко натерти на крупній тертці й розтерти з рештою інгредієнтів.
- Зверху на сливах рівномірно розподілити хрустку посипку, набираючи її руками по трішки і розтираючи пальцями, формуючи малі грудки.
- Духовку розігріти до 180 ᵒС. Й коли духовка розігрілась, вставити сливовий пиріг у духовку. Пекти 40-50 хвилин. Пиріг повинен гарно піднятись, сливи пропектись, а посипка підрум’янитись. Зубочистка встромлена по центру пирога повинна виходити сухою.
- Дістати пиріг з духовки й залишити у формі на 10 хвилин, щоб зійшов жар.
- Дістати дріжджовий пиріг зі сливами з форми й залишити до майже повного вистигання. Посипати цукровою пудрою і подавати.
А що ви готуєте на свято Спаса? Діліться своїми уподобаннями та рецептами у коментарях.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Як повідомляв MYNIZHYN, 01 серпня за новоюліанським календарем віряни Православної церкви України відзначають Маковія. Це перший Спас з трьох літніх, а саме Медовий Спас. Цього разу багато ніжинців прийшли до церкви, щоб освятити свої кошики з пиріжками, медом, квітами, маковими рулетами тощо. Ми не залишися осторонь такої події та завітали на освячення у Покровську церкву Ніжина. Для своїх читачів ми зробили знімки, щоб ви мали змогу відчути атмосферу єднання, спокою та духовності, адже Отець Михаїл завжди підбадьорить добрим словом та залюбки щедро освятить свяченою водою.
Viber
Джерело: mynizhyn.com
2024-08-05 14:36:07