Будівельні матеріали м.Ніжин
Місто і регіон

Суперниця кавуна — її величність диня: ціни на ринку в Ніжині та смачні рецепти

Літо з дитинства у багатьох асоціюється з яскраво-червоними кавунами та запашними динями, і зазвичай люди поділяються у виробі між ними: комусь більше подобаються кавуни, а хтось полюбляє дині.

Журналісти MYNIZHYN дізнавалися у ніжинців, що б обрали вони, якщо можна до кінця життя в раціоні залишити лише одного з них, а також дослідили ціни на місцевому ринку та підготували декілька рецептів, які допоможуть відчути смак дині максимально.

Серпневий ніжинський ринок з ароматом дині

Пропозицій — безліч. Місцевий ринок в плані фруктів, овочів та ягід задовольнить навіть найвибагливішого жителя міста.


Фото: Дині на місцевому ринку в Ніжині. Автор: Олександр Воронуха

Ціни переважно формуються таким чином: дині “на межі” відпускають переважно по 10-20 гривень за кілограм; середній прошарок, залежно від сорту, складають дині вартістю від 25 до 30 гривень за кілограм; насамкінець, як в народі кажуть, “преміальної якості” дині коштують від 35-40 гривень за кілограм.

До слова, у супермаркеті “Фора”, який знаходиться майже в межах ринку, дині пропонують наступні:


Фото: Дині у Форі в Ніжині. Автор: Олександр Воронуха

Цінник лякає: без акції диня “Амал” майже 80 гривень за кілограм, а органічна — 40. 

Кавун чи диня: вибір ніжинців

Як гадаєте, ніжинці оберуть кавун чи диню? Щоб дізнатися відповідь на це запитання, ми провели опитування за допомогою наших сторінок у соціальних мережах. Результати наступні:


Фото: Результати опитування у Фейсбуці. Джерело: Скриншот


Фото: Результати опитування в Інстаграмі. Джерело: Скриншот


Фото: Результати опитування у Вайбері. Джерело: Скриншот


Фото: Результати опитування у Телеграмі. Джерело: Скриншот

Можна сміливо стверджувати, що диню обирає лише кожен п’ятий, але це не вирок, адже у запитанні йдеться “або-або” і до кінця життя. Серед любителів яскраво-червоної всередині ягоди є багато прихильників динь. 

Салат, суп та ароматна випічка: коли диня вам може знадобитися

Саме для прихильників дині, ми підготували декілька рецептів з використанням дині. Залишайте їх “під рукою”, особливо зараз.

Салат з дині та хамону


Фото: Салат з дині та хамону. Джерело: Смачно24

Інгредієнти для салату:

  • Сир Моцарела — 2 шт.
  • Диня — 1 шт.
  • Листя салату — 100 г
  • Мелений чорний перець — за смаком
  • Оливкова олія — 10 г
  • Сіль — за смаком
  • Хамон — 80 г

Приготування:

  1. Ретельно миємо диню ззовні, розрізаємо на дві половини та виймаємо насіння. Відділіть м’якоть дині від шкірки та наріжте скибочками.
  2. Викладіть помиті листочки салату на тарілку, полийте їх оливковою олією та додайте спецій за смаком.
  3. Хаотично викладіть на салат скибочки дині, хамону та моцарели. Смачного!

Суп з дині та вина


Фото: Суп з дині та вина. Джерело: depositphotos.com

Інгредієнти: 

  • диня — 1 штука;
  • біле сухе вино — 50 мл;
  • базилік — 1 пучок;
  • лимон — половинка.
  • цукор — 100 гр
  • вода — 120 мл

Приготування:

  1. Цукор висипаємо в каструлю, заливаємо 120 мл питної води і підігріваємо, щоб пісок розчинився, але не кип’ятимо. Знімаємо з вогню.
  2. Розрізаємо диню навпіл, видаляємо насіння. Вирізаємо м’якоть, подрібнюємо її в блендері. Додаємо туди цукровий сироп, вино і базилік.
  3. Засипаємо льодом, знову збиваємо.
  4. Пробуємо і додаємо лимонний сік за потребою.

Шарлотка з динею


Фото: Шарлотка з динею. Джерело: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • диня — 200 гр;
  • яйця — 3 шт великих або 4-5 дрібних;
  • Борошно пшеничне — 4 ст. л;
  • цукор — 4-5 ст. л;
  • розпушувач — 1 ст.л;
  • ванільний цукор — 10 гр;
  • тростинний цукор — 1 ч. л;
  • мелена кориця — 0.5 ч. л;
  • сіль — дрібка.

Приготування:

  1. Вмикаємо духовку, виставляємо температуру 170°C і залишаємо її прогріватися. 
  2. У ємності змішуємо цукровий пісок, ванільний цукор і яйця. Збиваємо п’ять хвилин до густої піни. В окремій мисці просіваємо борошно з розпушувачем і сіллю. Додаємо борошно в яєчну суміш невеликими порціями, перемішуємо зверху вниз. 
  3. Диню очищаємо і нарізаємо м’якоть невеликими кубиками. Форму для випічки змащуємо маслом і заповнюємо тістом. Зверху викладаємо диню, посипаємо корицею і тростинним цукром.
  4. Відправляємо в духовку на пів години, готовність страви перевіряємо зубочисткою.

Наостанок, цікаве запитання для любителів кавуна: “Ваша любов триватиме вічно?”. Подумайте ще раз.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, що раніше MYNIZHYN з’ясовував, де та за скільки можна придбати смаколики до святкового столу на Яблучний Спас.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
Telegram
Viber
Facebook
Instagram


Джерело: mynizhyn.com
2024-08-11 10:29:13