Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Соленики: як приготувати за старовинним рецептом


Соленики – це хрустке та ароматне печиво родом із Закарпаття та Угорщини. Воно має ніжний вершково-сирний смак і чудово підходять для сніданку, перекусу чи навіть до перших страв.

Готувати соленики просто, а результат сподобається усім вашим рідним!

Що таке соленики

Соленики (угорською – Sajtos tallér) – це невеликі, круглі, тонкі вафлі, що нагадують солоне печиво. Вони популярні на Закарпатті та в Угорщині, де їх можна знайти в магазинах. Проте, приготувати їх удома ще простіше і смачніше.

Соленики: рецепт

Обов’язково змащуйте вафельницю маслом олією перед випіканням, щоб уникнути прилипання тіста.

Інгредієнти для приготування солеників:

  • твердий сир – 100 г
  • борошно – 400 г
  • маргарин чи вершкове масло – 120 г
  • яйце – 1 шт.
  • розпушувач – 1 ч. л. (без гірки)
  • сіль – 1/4 ч. л.
  • сметана – 200 г
  • кмин (за бажанням) – до смаку
  • олія – для змащення вафельниці

Обирайте якісний твердий сир з насиченим смаком.

Як приготувати соленики:

  1. Твердий сир натріть на дрібній тертці.
  2. Маргарин чи вершкове масло нарізати кубиками та розм’якшить.
  3. Борошно просійте з розпушувачем.
  4. Для тіста у мисці змішайте сир з маргарином чи маслом, яйцем, сметаною, сіллю та кмином. Поступово введіть борошно з розпушувачем і замісіть тісто.
  5. Розділіть тісто на невеликі шматочки і сформуйте кульки діаметром приблизно 2 см.
  6. Розігрійте вафельницю. Викладіть кілька кульок у вафельницю, залишаючи між ними достатньо місця, щоб уникнути злипання при випіканні. Закрийте вафельницю і випікайте 2-3 хвилини до приємного золотавого кольору.
  7. Дайте готовим соленикам охолонути. Подавайте як закуску або доповнення до улюблених напоїв, супів чи навіть беріть як снек у дорогу.

Львівські соленики: особливості

Львівські соленики можуть відрізнятися ніжнішою текстурою, завдяки додаванню більшої кількості сметани.

Також до тіста часто додають дрібку солодкого перцю чи паприки, щоб надати випічці пікантності.

Закарпатські соленики на мінеральній воді

Для ще більшої хрусткості спробуйте додати в тісто газовану мінеральну воду. Вона забезпечує легкість текстури. Замініть частину сметани 50 мл газованої води, і ваші соленики стануть ще більш повітряними.

Готові соленики можна зберігати в герметичному контейнері до 5 днів. Смачного!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-14 15:33:00