Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Снігопади, мороз та ожеледь в Україні – погода на 08.01.2024

Через негоду в Україні сотні населених пунктів залишилися без електрики. Найгірша ситуація зі світлом – у Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській, Кіровоградській областях.

У Міністерстві енергетики попереджають, що погодні умови погіршуються, тому кількість відключень абонентів від електрики може збільшуватися. Зараз вже знеструмлено 705 населених пунктів у 10 областях. За прогнозом синоптиків, температура повітря може знизитися подекуди до 15-20° морозу.

У низці регіонів вже фіксують збої у роботі громадського транспорту. На дорогах впали дерева, виникли затори та ДТП, спостерігається сильний вітер та ожеледиця. Вже зараз рятувальники допомогають витягати авто зі снігових заметів.

Зараз дивляться

Одеська область

Внаслідок налипання мокрого снігу та ожеледі 225 населених пунктів Одеської області залишаються без напруги. Йдеться про близько 68 тис. споживачів, зазначають в Міненергетики.

Через погодні умови трапилася ДТП – водій не впорався з керуванням, зʼїхав з дороги та перевернувся. Це трапилось в село Бокове Подільського району, повідомили в ДСНС.

Фото: ДСНС

Водночас у селі Нестоїта Подільського району автомобіль швидкої медичної допомоги, який їхав у лікарню з жінкою та хворим двомісячним хлопчиком, не міг виїхати на підйом. Проте на допомогу тут приїхали рятувальники ДСНС.

Дніпропетровська область

Внаслідок несприятливих погодних умов знеструмлено 126 населених пунктів (41,5 тис. точок обліку), зазначають в Міненергетики.

Через ускладнення погодних умов у Кривому Розі знеструмлено п’ять котелень. У ДСНС уточнили, що без опалення залишилося 12 багатоквартирних будинків та школа, працюють бригади обленерго.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Миколаївська область

У Миколаївській області спостерігається значне погіршення погодних умов у вигляді дощу, поривчастого вітру, зниження температурних показників, подекуди на дорогах утворилась ожеледиця.

У Вознесенському та Первомайському районах через поривчастий вітер на проїжджі частини попадали дерева. У місті Новий Буг через слизьку дорогу автомобіль злетів у кювет.

Без електропостачання через негоду у Миколаївській області залишаються 62 населених пункти.

Кіровоградська область

Рятувальники тричі допомогли водіям, які опинились в складних ситуаціях на дорогах Кіровоградській області. Зокрема, такі випадки зафіксовано біля села Мар’ївка та міста Бобринець. На автодорозі Стрий – Умань – Дніпро – Ізварине біля села Калаколове легковий автомобіль злетів у кювет, звідки його намагалися буксирувати рятувальники.

Через негоду без електропостачання у Кіровоградській області залишаються майже 12,5 тис. клієнтів. Проте тут може ще більше погіршитися погода, попереджають в ДСНС.

За інформацією Кіровоградського обласного центру з гідрометеорології, вночі 9 січня у Кропивницькому та місцями по регіону очікуються пориви вітру 15-20 м/с. На дорогах збиратиметься ожеледиця, тому водіїв закликають бути обережними.

Київська область

Внаслідок погіршення метеоумов знеструмлено майже 9 тис. клієнтів у Київській області, повідомили в Міненергетики.

Водночас у КМВА попереджають про небезпечні метеорологічні явища у Києві. У столиці залишатимуться складні погодні умови завтра, 9 січня. На дорогах залишатиметься ожеледиця, буде хмарно, місцями випаде ще більше снігу.

Температура у Києві буде дуже холодною – вночі 15-17°, вдень 7-9° морозу. Оголошено про перший рівень небезпечності – жовтий. Погодні умови можуть призвести до порушення руху транспорту на окремих ділянках доріг і вулиць.

Донецька область

За даними Міненергетики, через бойові дії та негоду в Донецькій області відключено від електропостачання 131 населений пункт.

У ДСНС пояснили, що внаслідок переміщення південного циклону та арктичного повітря з північного сходу спостерігаються складні погодні умови.

Зокрема, зберігається значний сніг, хуртовина, снігові замети, налипання мокрого снігу, на дорогах – ожеледиця. По всій території області зафіксовано пориви північно-східного вітру 15-20 м/с, вночі та вдень на півдні – 1-6º морозу, на півночі – 6-11º морозу.

Хмельницька область

У Хмельницькій області через складні погодні умови без електрики перебували сім населених пунктів, станом на ранок 8 січня.

Водночас у Хмельницькій міській раді попередили про зміну руху громадського транспорту через негоду.

Черкаська область

Внаслідок негоди знеструмлені мешканці одного населеного пункту в Черкаській області, за інформацією Міненергетики.

У ДСНС повідомили, що за прогнозами Черкаського обласного центру з гідрометеорології, на дорогах регіону 9 січня спостерігатиметься ожеледиця, тому пішоходів і водіїв закликають бути обережними.

Запорізька область

З технічних причин знеструмлювалось 7,5 тис. споживачів у Запорізькій області, поінформували в Міненергетики. Вже 3,7 тис. з них заживлено.

За прогнозом Запорізького обласного центру з гідрометеорології, впродовж доби 9 січня на дорогах зберігатиметься ожеледиця (перший рівень небезпечності, жовтий).

Сумська область

Через технічні причини без електропостачання залишилися дев’ять населених пунктів Сумської області.

Через зниження температури робота пунктів незламності переведена на цілодобовий режим. Найближчими днями буде теж холодно, попереджають в Сумській ОВА. Синоптики прогнозують, що 9 січня температура повітря становитиме вночі 20- 25° морозу, а вдень близько 8-13° морозу.

Харківська область

На Харківщині на дорогах зберігатиметься 9 січня ожеледиця та холодна погода – оголошено перший рівень небезпечності, жовтий. У Міненергетики повідомили, що там знеструмлено 2,7 тис. споживачів.

Херсонська область

У Херсоні знеструмлено 6,3 тис. точок обліку, без електроенергії там залишаються понад 20 тис. абонентів. В області за добу заживили понад 700 споживачів, відзвітували в Міненергетики.

За даними ДСНС, вже надано допомогу трьом авто, що через ожеледицю з’їхали у кювет. Один автомобіль витягли між селами Біла Криниця та Велика Олександрівка, ще дві машини – поблизу Новоолександрівки.

Львівська область

У Львівській області поки не спостерігається знеструмлень через негоду, проте на вулицях Львова працює 109 одиниць снігоприбиральної техніки та понад 1,5 тис. двірників.

У Львові використовують 43 мотоблоки, щоб очистити від снігу та ожеледиці тротуари та зупинки громадського транспорту.

Чи погіршуватиметься погода в Україні

Погода в Україні стрімко погіршується, кількість відключень споживачів від електрики може зростати. На поточну добу прогнозується ожеледь у південних областях та налипання мокрого снігу.

В Одеській області вдень спостерігатимуться пориви вітру 15 – 20 м/с, у центральних та східних областях – значний сніг, хуртовина, пориви вітру 15 – 20 м/с. Водіїв попереджають про ожеледицю на дорогах (перший рівень небезпеки, жовтий).

Джерело: ДСНС, Міненергетики, КМВА, Кіровоградський обласний центр з гідрометеорології, Хмельницька міська рада, Черкаський обласний центр з гідрометеорології, Запорізький обласний центр з гідрометеорології, Сумська ОВА, Харківський регіональний центр з гідрометеорології, Львівська міська рада

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-08 16:50:51