Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Смачні гарячі страви на Новий рік: що приготувати легко і просто


Гарячі страви на Новий рік – повинні бути не лише апетитними, але й відповідати символу року – витонченій і граціозній Змії.

Отже, поговоримо про гарячі страви на Новий рік 2025 – що приготувати – рецепти та ідеї – читайте в матеріалі.

Гарячі страви на Новий рік

Отже, символ року 2025 – Зелена Дерев’яна Змія. Гарячі страви на новорічний стіл повинні бути легкими, ніжними та збалансованими, без надмірної жирності чи гостроти, бо Змія – естетка.

Уникайте важких інгредієнтів, які можуть перевантажити організм, і надайте перевагу запеченим, тушкованим чи приготованим на пару продуктам.

Нижче ідеї гарячих блюд на Новий рік, щоб він був вдалий та щасливий.

Запечені морепродукти з травами та цитрусовою ноткою

Смачні гарячі страви на Новий рік: що приготувати легко і просто

Ніжні морепродукти, запечені з ароматом лимона та свіжого кропу, створять святковий настрій. Подавайте зі свіжим овочевим салатом та легким соусом на основі йогурту. Жодних майонезних соусів!

Інгредієнти:

  • морепродукти асорті – 500 г
  • цибулина – 1 шт.
  • твердий сир – 70 г
  • олія – для смаження
  • сіль, перець, спеції до риби – до смаку
  • лимон – до смаку
  • кріп – до смаку

Приготування:

  1. На олії обсмажити нарізану півкільцями цибулину до напівготовності.
  2. Додати до смаженої цибулі морепродукти (розморожені), усі спеції до смаку та перемішати.
  3. Викласти страву у форму для запікання посипати цедрою лимона та трохи полити соком лимона.
  4. Посипати тертим сиром і запекти у духовці за 180 градусів близько 15 хвилин.

При подачі до столу прикрасити кропом.

Куряче філе в сметанному соусі з грибами

Курка залишається універсальним варіантом для гарячого столу в Новий рік 2025. Філе, тушковане у ніжному сметанному соусі з печерицями, чудово поєднується з картопляним пюре чи гарніром із запечених овочів.

Інгредієнти:

  • куряче філе – 500 г
  • печериці – 300 г
  • цибулина – 1 шт.
  • часник – 2 зубки
  • борошно – 1 ст. л.
  • сметана (15–20%) – 200 г
  • вода чи курячий бульйон – 100 мл
  • оливкова олія – 2 ст. л.
  • сіль, перець – до смаку
  • зелень (петрушка, кріп) – для подачі

Приготування:

  1. Філе промити, обсушити та нарізати невеликими шматочками.
  2. Гриби нарізати тонкими пластинками.
  3. Цибулину дрібно нарізати. Часник пропустити через прес.
  4. У сковороді на розігрітій олії обсмажити філе до золотавого кольору та викласти на тарілку.
  5. На олії, що залишилася обсмажити цибулю до прозорості. Наприкінці смаження додати часник та печериці. Смажити ще 7 хвилин.
  6. Посипте гриби з цибулею борошно та гарно перемішайте. Влийте сметану та воду чи бульйон. Помішуючи, готуйте до закипання.
  7. Викладіть у сковороду філе, посоліть і поперчіть. Зменште вогонь до мінімуму та тушкуйте 15 хвилин.

Гарніруйте страву вареною картоплею, запеченими овочами чи рисом.

Запечені овочі з соусом песто

Запечені овочі з соусом песто

Ідеальний варіант для вегетаріанців та тих, хто цінує простоту. Запечені баклажани, кабачки, перець чи морква, заправлені ароматним соусом песто, виглядають яскраво та святково на новорічному столі.
Запечені овочі з соусом песто

Інгредієнти:

  • овочі до вашого смаку (картопля, цибуля, солодкий перець, броколі, баклажани, кабачки, морква) – 1 кг
  • оливкова олія – 3-4 ст. л.
  • сіль, перець, спеції до овочів – до смаку
  • соус песто – 3 ст. л.

Приготування:

  1. Усі овочі помити, які треба – почистити та викласти у глибоку миску. Посипати їх сіллю, перцем та спеціями. Полити овочі олією та гарно перемішати.
  2. Форму для запікання застелити пергаментом і викласти овочі.
  3. Запікати овочі у духовці за 190 градусів близько 25-30 хвилин, періодично перевертаючи, щоб вони рівномірно підрум’янилися.
  4. Викласти запечені овочі на велику пласку тарілку.
  5. Соус песто подати окремо в невеликій піалі.

Качка з апельсинами

Запечені овочі з соусом песто

Для тих, хто хоче здивувати гостей, качка з цитрусовим ароматом стане вишуканим вибором. Апельсини додають легку кислинку і роблять м’ясо ніжним.

Інгредієнти:

  • качка ціла – 2-2,5 кг
  • апельсини – 3 шт.
  • мед – 2 ст. л.
  • соєвий соус – 3 ст. л.
  • часник – 3 зубки
  • гірчиця зерниста – 1 ст. л.
  • сіль, перець, сухий розмарин – до смаку

Приготування:

  1. Промийте качку, видаліть зайве та обсушіть її паперовим рушником.
  2. Натріть качку сіллю, перцем та розмарином зсередини й зовні.
  3. Для маринаду у невеликій мисочці змішайте мед, соєвий соус, гірчицю та подрібнений часник.
  4. Полийте качку маринадом, добре розподіляючи його по всій поверхні.
  5. Залиште маринуватися на ніч у холодильнику.
  6. Один апельсин наріжте кільцями. Два апельсини розріжте на четвертинки та покладіть всередину качки.
  7. Розігрійте духовку до 180 градусів та викладіть качку на деко з високими бортиками, щоб сік не витікав.
  8. Запікайте качку 2–2,5 години, поливаючи її соками з дека кожні 20–25 хвилин. За 20 хвилин до закінчення приготування викладіть нарізаний кружальцями апельсин зверху на качку.

Перед подачею до столу, залиште качку “відпочити” на 15 хвилин.

Рататуй

Рататуй

Це легкий, смачний і естетично привабливий вибір гарячої страви на Новий рік.

Рецепт приготування смачного рататую тут.

Рекомендації для гарячого столу 2025

  • Уникайте страв із майонезом, жирного м’яса чи надто кислих компонентів.
  • Робіть акцент на гармонійних поєднаннях смаків, використовуючи ароматні трави.
  • Додайте легкі овочеві гарніри чи страви зі свіжих інгредієнтів.

Головна ідея – створити гармонійний і збалансований стіл, який радуватиме око і смакуватиме кожному гостю. Нехай Новий рік 2025 принесе у ваш дім затишок, щастя та вдалий старт року під символом Змії!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-29 18:41:00