Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Шпинат: корисні властивості та як смачно готувати

Сьогодні поговоримо про шпинат, його корисні властивості та смачні рецепти приготування.

Чим корисний шпинат

Шпинат надзвичайно корисний, багатий на вітаміни та мікроелементи.

– Велика кількість хлорофілу в складі рослини, яка й відповідає за її інтенсивний зелений колір, а також високий вміст заліза, каротиноїдів, аскорбінової кислоти, магнію та інших речовин, без сумніву, у певній кількості є корисним для вживання, – говорить дієтологиня Світлана Фус.

Як смачно готувати шпинат

За словами дієтологиня Світлани Фус, його варто додавати до салатів сирим. Якщо ж вдаватися до термічної обробки, то вона не має бути інтенсивною.

Шеф-кухар Євген Клопотенко радить шпинат пасерувати .

– Найпростіший рецепт припущеного шпинату з лимоном та часником – це покласти нарізаний шпинат на підігріту сковороду, куди попередньо додали оливкової олії, часнику, посипати його сіллю, перцем, збризнути лимонним соком та трошки припустити, – говорить він.

Інші страви теж будуть дуже смачними з огляду на те, що нейтральний смак шпинату додає яскравого кольору будь-якому набору продуктів. Наприклад, рекомендується приготувати апетитний м’ясний рулет з телятини зі шпинатом і горіхами.

Рулет з телятини зі шпинатом і горіхами

Інгредієнти:

  • телятина (м’якоть) – 800 г
  • шпинат – 200 г
  • горіхи до смаку (кешью, фундук, арахіс, волоський) – 150 г
  • сіль, мелений чорний та червоний перець – до смаку
  • соєвий соус – 6 ст. л.
  • олія – 3 ст. л.

Приготування:

  1. М’ясо промиваємо, обсушуємо, розрізаємо та гарно відбиваємо.
  2. Відбите м’ясо натираємо сумішшю солі та перцю. Потім поливаємо його соєвим соусом змішаним з 1 ст. л. олії та залишаємо маринуватися на 30-45 хвилин.
  3. Тим часом шпинат промиваємо і даємо воді трохи стекти. Солимо та перчимо. Горіхи нарізаємо та підсушуємо на сухій сковороді.
  4. На пласт м’яса викладаємо шпинат і горіхи.
  5. Згортаємо м’ясо з начинкою в рулет і гарно змащуємо олією.
  6. Потім загортаємо рулет зі шпинатом та горіхами у фольгу.
  7. Рулет запікаємо у духовці за 190 °С 45 хвилин. Потім фольгу відкриваємо і даємо рулету підрум’янився ще близько 10 хвилин.
  8. Готовий рулет охолоджуємо та нарізаємо на порційні шматочки. Подаємо, прикрасивши зеленню та горіхами.

Крім того, його легко додавати до різних страв – пирогів, перших страв, соусів, салатів.

Також популярні сік та коктейлі з листя шпинату. Вони чудово підходять як для шпинатної дієти, так і для будь-якої іншої.

Проте варто пам’ятати, що шпинат треба вживати в пропорції з достатньою кількістю і білків, і жирів. Водночас не рекомендується повністю замінювати ним інші продукти.

Джерело: Клопотенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-22 19:11:47